Kızılay Mersin Şubesi 2012 hedefine ulaşmayı başardı

Mersin Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, 2012 yılı hedefleri olan 42 bin ünite kan bağışına ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2012 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, 2012 yılı hedefleri olan 42 bin ünite kan bağışına ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, ?2013 yılında da hedefimiz Mersin'in kan ihtiyacını karşılayacak olan 45 bin ile 50 bin ünite kan bağışı toplamaktır. Artık Mersin'in kanı Mersin'e yetecek? dedi.

Kan bağışı konusunda 2012 yılı değerlendirmesi ve Mersin Kızılay'ın 2013 yılındaki kan bağışı hedeflerini İHA muhabirine anlatan Müdür Özcanlı, ?Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır' sloganıyla çıktıkları yolu başarı ile devam ettiklerini söyledi. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, kaynağı sadece insan olan kanı toplamanın çok kolay olmadığına vurgu yapan Özcanlı, ?Güvenli ve gönüllü kan bağışçısı bulmak zorundayız. 2011 hedefimiz 23 bin ünite kan bağışı iken, bu hedefi 2012 yılında 42 bine çıkardık. Yıl sonuna geldiğimiz bu günlerde de bu hedefe ulaşmanın mutluluğu ve sevincini yaşıyoruz. 2011'e göre yüzde 70-80 artışla koyduğumuz hedeflere ulaşmamız bizim açımızdan çok önemli? diye konuştu.

?2013'DE HEDEFİMİZ TÜM MERSİN'İN KAN İHTİYACINI KARŞILAMAK?

2012 yılını çok güzel ve başarılı bir şekilde bitireceklerine vurgu yapan Özcanlı, ?Ama 2013'deki hedefimiz tüm Mersin'in kan ihtiyacını karşılamak olacak. Mersin'in ihtiyacı olan 45 bin ile 50 bin ünite kan bağışını 2013 yılı sonunda toplamayı planlıyoruz. Artık hastanelerde çaresizce hasta yakınlarının kan arama işlemini tamamen ortadan kaldıracağız. Sloganımız yine ?Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır' olacak. Çok acil durumlar için bizim depolarımızın yeterli şekilde dolması gerekiyor? şeklinde konuştu.

2013 yılında da insanların acil kan ihtiyaçlarının ortadan kalkması için TIR'larla otobüslerle, ambulanslarla, çadırlarla, ekiplerle kan alma işlemine devam edeceklerinin altını çizen Özcanlı, ?Artık insanlar hastanelerde hastaları için ellerinde kan poşetler, kan torbaları ile gezmeyecekler. Türk Kızılay'ı ?Güvenli Kan Temini' projesi kapsamında artık bütün kanı hastalara temin edecek. Sağlık Bakanlığı artık kan temini ve alma işlemini Kızılay'a devretti. Ama bir anda tüm Türkiye'nin kanını karşılayacak bağışı toplamamız zor ama yıllar içerisinde topladığımız kanlarla tüm insanların kan ihtiyaçlarını karşılayacağız? ifadelerini kullandı.

?MERSİNLİLER ARTIK KAN BAĞIŞINI BENİMSEDİLER?

Bugüne kadar kendilerine her zaman destek veren başta Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve kan bağışında bulunan Mersinliler olmak üzere, herkese teşekkür eden Özcanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Biz 18-65 yaş arası sağlıklı olan her bireyden kan alıyoruz. Biz bu kanı erkeklerde 3 ayda bir, bayanlarda ise 4 ayda bir olmak üzere düzenli bir şekilde alıyoruz. Gerek telefon mesaj sistemi, gerekse duyurularla tekrar bağışçılarımızı buraya davet ediyoruz. Zaten artık Mersinlilerin kan bağışını benimsediğini görüyoruz. İnsanlar düzenli bir şekilde kan bağışında bunuyorlar. Bunu da yaptığımız çalışmalara borçluyuz diyebilirim. Artık Mersin'in kanı Mersin'e yetecek.?

Kan vermenin insan sağlığına da iyi geldiğini vurgulayan Özcanlı, ?Kan hem bilmediğimiz kişilerin hayatını kurtararak size bir manevi bir huzur veriyor hem de insan sağlığı için çok faydalıdır. Kalp krizi geçirme olasılığını önemli derecede azaltıyor. Tansiyonu düzenliyor. Kolesterolü düşürüyor. Hücre yenilenmesini sağlıyor. Doku oksijenlenmesini sağlıyor. Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik bunlara çok iyi geliyor. Yani kişilerin kendi sağlığı içinde kan bağışı kesinlikle çok önemli. Zaten bağışçılarımız bunu gördükten sonra, bunu hissettikten sonra 3 ayda bir, 4 ayda bir düzenli olarak kan bağışlamaya geliyorlar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber