BASK'tan MEB'e deprem uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2005 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, tüm kamuoyunu uyararak, okullarına sahip çıkmaya davet etti.

Pakistan'da yaşanan deprem ve İzmir'de yaşanmaya devam eden sarsıntılardan sonra okullarda depreme dayanıklılık tespit çalışmalarına başlanılması ve hız verilmesi gerektiği ifade eden Avcı, "Pakistan depreminde yıkılan okul enkazlarının arasında ölen, yaralanan öğrenci ve öğretmen manzaraları bizi oldukça üzmüştür. Bu durum deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak bizleri acilen ciddi önlemler almaya yöneltmelidir" dedi.

Gölcük depreminden sonra göstermelik olarak başlanan o kulların depreme karşı güçlendirilmesine dönük tadilatların çoğunun yanlış ihaleler sonucu bitirilemediğine dikkat çeken Avcı, şunları kaydetti:

"Okullarımız yıkılmasın, adıyla başlatılan kampanya bazı işgüzarlar yüzünden 'kamu binaları yıkılmasın' kampanyasına dönüşmüştür. Gerekli önlemler alınmadığından halen, okul tadilat-yapım ihalelerinde, en düşük kırım veren firmalar ihaleyi almaktadır. Bazı firmalar okul ve üniversitelerin bina güçlendirme çalışmalarını aceleye getirmekte ve bu sebeple binalarda yeterli inceleme yapılamamaktadır. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı'nın, müteahhitlik koşullarını sınırlandırmak, devletin kontrollerini çok sıkı tutmak, ihalelerde en düşük kırım uygulamasına son vermek ve yakın bir zamanda İzmir'deki okul ihalelerinde olduğu gibi şaibeli ihalelere son verilmesi konularında acilen adım atması gerekiyor. Okulların depreme dayanıklılığının sağlanması için sendikalar başta olmak üzere sivil inisiyatiflerin de etkin olması gerekmektedir. Binlerce okulun bulunduğu İstanbul'da henüz 350 okulun depreme karşı güçlendirilmesinin yapılabilmiş olması Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve hükümetin elini ne kadar çabuk tutması gerektiğini anlamamız için herhalde yeterlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber