Asb'nin ticaret hacmi 750 milyon dolara ulaştı

Antalya Serbest Bölgesi (ASB) 2012 yılını geçen seneye göre yüzde 2,6 artışla, 750 milyon dolarlık ticaret hacmiyle kapatacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2012 21:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Serbest Bölgesi (ASB) 2012 yılını geçen seneye göre yüzde 2,6 artışla, 750 milyon dolarlık ticaret hacmiyle kapatacak.

Antalya Serbest Bölgesi 2012 Yılı Geleneksek Ödül Töreni Rixos Down Town Otel'de yapıldı. Törende uzun yıllar serbest bölgede hizmet veren çalışanlara, en çok kendini geliştiren ve yatırım yapan, en yüksek ticaret hacmini gerçekleştiren, en çevreci, en yüksek istihdam sağlayan firmalar ödüllendirildi.

Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Berberoğlu, Türkiye'deki 19 serbest bölgenin ticaret hacminin 23 milyar dolara ulaştığını söyledi. 1987'de kurulan Antalya Serbest Bölge'nin 25 yıldır ülkeye hizmet verdiğini belirten Berberoğlu, bu yılı 750 milyon dolar ticaret hacmiyle kapatacakları bilgisini verdi. Bunun geçen yıla oranla yüzde 2,6 artış anlamına geldiğini ifade eden Berberoğlu, "2012 için koyduğumuz 750 milyon dolar hedefimizi yakaladık, büyük ihtimalle geçeceğiz. Rakamı daha yüksek seviyelere çekmek yeni yatırımlarla mümkün olacaktır." dedi.

Serbest bölgede 60'ı yatırımcı, 52'si kiracı 112 firmanın bulunduğunu anlatan Berberoğlu, bunların 57'sinin yat, 10'unun makine imalat, 9'unun medikal, 7'sinin elektronik, 4'ünün tarım, 4'ünün maden, 18'inin ise diğer sektörlerde faaliyet gösterdiğini aktardı. Berberoğlu, firmalardan 76'sının yerli, 36'sının yabancı ortaklığı olduğu bilgisini verdi.

Yat üretiminde geçen yıllara göre azalma yaşandığını, 2008'de 47 olan sayının bu sene 13 olduğunu aktaran Berberoğlu, bunun nedenini üretim sürecinin uzamasına bağladı. Beberoğlu, "Sipariş esaslı çalışılıyor. 30-40 metre uzunluğundaki mega yat siparişleri artış gösterdi. Bu yıl iki adet 63 metre, birer adet 60 metre ve 54 metrelik çelik Gövdeli yatların üretimine başlandı." şeklinde konuştu.

'ASB Antalya'YA İTİBAR KATIYOR'

Antalya'nın gurur duyacağı onlarca şey arasında ilk sırada gelenlerden birinin ASB olduğunu belirten Vali Dr. Ahmet Altıparmak, "ASB Antalya'nın itibarına itibar katan ender yerlerimizden bir tanesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya'nın yüzde 17,39 ile ihracatını en fazla artıran bölge olduğunu ifade eden Vali Altıparmak, tarım ve turizmde de işlerin iyiye gittiğini söyledi. Dünyayı etkileyen krizler düşünüldüğünde Antalya'nın başarılı iller arasında yer aldığını vurgulayan Altıparmak, "2012 yılında vergi dairesine kayıtlarda 11 bin 614 net artış var. Azalma değil, artış var." dedi. Ancak illerin yatırımcılık endeksine bakıldığında Antalya'nın hala sorunları olduğunun görüleceğini ifade eden Altıparmak, "Bu kentin sahipleri olarak sorunları masaya yatırıp çözmemiz gerekiyor. Göstergeleri lehimize çevirmek zorundayız." diye konuştu. Altıparmak şöyle devam etti: "Boğaziçi Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre; iş dünyası Antalya'yı yaşam kalitesinde ikinci sıraya koyuyor. İlde iş yapmakta memnuniyeti bir anda sekizinci sıraya atıyorlar. Sosyal performans olarak beşinci sıraya koymuşlar. Bunu iyileştirme gayreti içindeyiz."

ÖDÜL ALANLAR

Törenin sonunda ASB Müdürlüğü'nde ve ASBAŞ'ta 25 yıl ve üzeri çalışan Melih Vural, Osman Akıdan, Rabia Akbay, Sinan Ay, Hür Teoman Özer, Ayla Öner Bayhan'a; ASB'de 20 yıl ve üzerinde faaliyette bulunan firmalar Wagner Kablo ve Ziraat Bankası ASB Şubesi'ne; 2012 yılında kendini en çok geliştiren ve yatırım yapan firmalar Bihl ve Wiedeman Otomasyon, Maquet Cardiopulmonary Medikal ve Novamed GMBH firmalarına ödül verildi.

ASB rıhtımını kullanarak en fazla ihracat yapan firma olan As Çimento'ya özel ödül verilen gecede, CMB Yatçılık'a 'Yurt Dışında Ödül Kazanmış Firma', Opus Mersin İç ve Dış Ticaret AŞ'ye 'En Yüksek Ticaret Hacmi (Alım-Satım)', AFSC Uçuş Simülatör Özel Eğitim Hizmetleri ve Ticaret AŞ'ye 'En Çevreci Firma', Novamed GMBH'ye 'En Yüksek İstihdam' ödülleri verildi. Osman Berberoğlu, Nazmi Civan ve Tunay Altınpınar ise ASBAŞ Yönetim Kurulu'nda 25 yıl ve üzeri görev yaptıkları için ödül verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber