'Memur; ek ödemeden, fazla mesaiden, ikramiyeden mahrum bırakıldı'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk Kanal B Televizyonunda yayınlanan ?GÜNCEL? programına konuk oldu.

Türkiye gündeminde yer bulan başlıkların konuşulduğu programda Genel Başkan İsmail Koncuk 2013 yılı bütçesinden ataması yapılmayan öğretmenlere kadar birçok konuyu değerlendirdi.

2013 YILI BÜTÇESİ

Genel Başkan İsmail Koncuk, AKP iktidarının hazırladığı 2013 yılı bütçesini geçtiğimiz günlerde TBMM önünde protesto ettiklerini hatırlatarak ?2012 yılı boyunca memurları, emeklileri enflasyona ezdirmedik deyip, ülkenin kaymağını yandaş çevrelere dağıtanları gördük. Günlerce, sözde sendikaların ve siyasetçilerin büyük bir nimetmiş gibi anlattığı, toplu sözleşme tiyatrosunu izledik. Eşit işe eşit ücret getireceği söylenen 666 sayılı KHK ile kamu görevlilerinin fazla mesailerinin, ikramiye haklarının gasp edildiğine, bazı kurumlarda yol ücretlerinin kaldırıldığına, öğretmen, akademisyen, KİT çalışanı gibi birçok memura ise hiç ek ödeme artışı yapılmadığına şahit olduk. Kamu görevlilerini tam 6 ay boyunca sıfır zamma mahkûm edip, doğalgaza % 29,3; elektriğe % 20; mazota, benzine %13; kömüre %16; oduna %21; ulaşıma %16 zam yapanların; toplu sözleşme adı altında memurlara %4+4 artışı reva görmelerini yaşadık. Ekonomide yaptıkları yanlışı, dış politikada düştükleri zafiyeti, ekonomiyi yönetememelerinin beceriksizliğini memura, emekliye, dul ve yetime fatura eden siyasetçilerle, bakanlarla muhatap olduk. Şimdi bu çarpık anlayışın hazırladığı 2013 yılı bütçesi Meclis'te görüşüldü ve kabul edildi. Bundan önceki 10 yılda ne gördüysek, ne yaşadıysak, 2013 yılında da benzer şeylerle karşılaşacağız.? dedi.

?MEMURUN ALIM GÜCÜ AZALDI?

2012 yılında elektrikten doğalgaza, benzinden gıdaya kadar yapılan fiyat artışlarını eleştiren Genel Başkan İsmail Koncuk, memura yapılan zammın fiyat artışları karşısında buhar olduğunu, 2012 yılında memurun alım gücünde büyük azalmalar meydana geldiğini söyledi.

Koncuk 2013 yılı bütçesini ise şu sözlerle eleştirdi: ?2013 yılı bütçesinde memur, işçi, emekli, dul, yetim, gazi, şehit yakını gibi dar ve sabit gelirli vatandaşlara ayrılan ödenek, toplam milli gelirin yalnızca %7,1'idir. Milli Gelirin %92,9'unu mutlu azınlığa peşkeş çekmek, hangi adaletle bağdaşmaktadır? Milletten tahsil edilen vergilere, ÖTV ve KDV'ye %18 artış öngörüp, memurlara %3'le yetinin demek hangi adaletle bağdaşmaktadır?Bir taraftan Türkiye'nin ekonomisi en hızlı büyüyen ülke olmasıyla övünen yetkililerin, diğer taraftan memurlarına ve emeklilerine gerçek enflasyonun üçte biri kadar maaş artışı öngörmesi anlaşılır ve kabul edilebilir değildir.Kamu görevlilerimiz; 666 sayılı KHK ile ek ödemelerde yaratılan adaletsizliklerin çözülmesini, kaldırılan fazla mesailerin, ikramiyelerin, servis ücreti karşılığı ödenen ulaşım yardımlarının yeniden düzenlenmesini,Bir saatlik fazla çalışma karşılığında ödenen 1,35 TL'nin hiç olmazsa çalışanın bir saatlik ücreti tutarına çıkarılmasını,

4/C'li çalışanlarımızın insan haklarına aykırı uygulamalarla çalışmaya mahkûm edilmesinden vazgeçilmesini, Adil bir vergi sistemi ile herkesin kazandığı ölçüde vergi ödemesinin sağlanmasını,Mağdur edilen, unutulan 4/B'li ve diğer sözleşmeli çalışanlarımızın kadroya geçirilmesini, İşyerlerinde yaşadıkları sorunların çözülmesini beklerken; yetkililerin aylarca çalışıp, günlerce müzakere edip ortaya çıkardıkları 2013 yılı bütçesini görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşamışlardır. Ülke insanı yanlış ekonomi politikalarıyla günden güne tüketilirken, yanlışı görme ve doğruya yönelme erdemi gösteremeyenlerin, vicdanı ve ahlak anlayışı mutlak sorgulanmalıdır.? dedi

?4 KİŞİLİK BİR AİLE İÇİN 3505 TL. GEREKLİ?

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge merkezinin yaptığı son asgari geçim endeksi çalışmasını da değerlendiren İsmail Koncuk, 4 kişilik bir ailenin geçinmesi için gerekli rakamın ?3505? TL olduğunu ancak memur maaşlarının bu tutarın ancak yarısı kadar olduğunu belirtti.

EMEKLİ MAAŞLARI

Türkiye'de emeklilerin durumunun bir facia olduğunu ifade eden Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğini dikkati çekti. Bir süre önce Fransa'nın başkenti Paris'te sözde Ermeni soykırımı görüşmeleri yapılırken iktidar partisi Milletvekillerinin bir gece operasyonuyla emekli Milletvekili maaşlarını Cumhurbaşkanı maaşının % 45'i ne endekslemeye çalıştıklarını hatırlatan Koncuk emekli memura verilen maaşların utanç verici olduğunu söyledi.

MEMUR İNİM İNİM İNLİYOR!

Yalnızca 2012 yılı içinde banka hesabında 1 milyon lira ve üzerinde para bulunan mevduat sahiplerinin sayısının 6 bin 669 kişi artarak 51 bin 161 kişiye yükseldiğini belirten Koncuk, ?Milyoner sayısı son 10 yılda 10 kat artmıştır. Bir yanda milyonlarına milyonlar katan mutlu azınlık varken diğer tarafta ek ödemeden, fazla mesaiden, ikramiyeden bile mahrum bırakılan, %3+3 zamma mahkûm edilen memurlar bulunmaktadır.? dedi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Türkiye'de genç işsizlik oranının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Genel Başkan İsmail Koncuk, ?% 25'e varan genç işsiz oranı var. Gençlerimiz her geçen gün umutlarını kaybediyor. Üniversite mezunu, Meslek Yüksek okulu Mezunu ve Lise mezunu gençlerin yüksek oranı işsiz. Devlet kalifiye eleman bulamıyoruz diyor. 10 yıldır iktidardasınız yetiştirin o zaman? dedi. İsmail Koncuk, işsizlik konusunda yeterli ve kararlı bir irade ortaya konulmuyor diyerek, ?işsizlik en aza inmiş gibi bir hava vermeyin. Bunlar masaldır. Vatandaş her şeyi biliyor, her şeyin farkında? dedi.

TAŞERON İŞÇİLER

Taşeron işçi meselesinin Türkiye'nin kanayan bir yarası olduğunu ifade eden Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, üniversite mezunu gençlerin geleceklerinin sömürüldüğünü, kaderlerinin patronların iki dudağı arasında olduğunu belirtti. Koncuk, ?Türkiye'de taşeronluk adı altında bir sömürü çarkı oluşturuldu. Bu gençlerin geleceklerinden umutları kalmadı. Sendikal bir hakları yok. Bu sömürü düzeninde rakam 500 binleri buldu. Bu gençlere sahip çıkılmalı? ifadelerini kullandı.

ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER

Ataması yapılamayan öğretmenlerin bugüne dek seslerini duyurmak için her yerde eylem yaptıklarını belirten Genel Başkan İsmail Koncuk, Başbakan'dan randevu isteyen bu gençlere randevu verilmesi gerektiğini ve onlarla en azından sohbet edilmesi gerektiğini belirtti.Koncuk, ? bu çocuklara randevu verip onlara sohbet edip, onlara değer verildiği gösterilmeli. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer bunlar öğretmen değil, Eminönü'nde yem bekleyen güvercinler gibiler diyor. Peki sen kimsin? Bana göre sende Milli Eğitim Bakanı değilsin, o makamı işgal eden birisin. Senin bu insanları aşağılama hakkın yok. Beceremiyorum, atamanızı yapamıyorum, gücüm yetmiyor de ama aşağılama. Bu sözler bir Milli Eğitim Bakanına yakışmaz. 29 Aralık'ta Başkent Ankara'da bir miting yapacağız ve bu sorunu gündemde tutmaya devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki, Türkiye'de ciddi bir öğretmen açığı vardır. Sen eğer Milli Eğitim Bakanı isen Maliye Bakanıyla mücadele edip bu çocukların atamalarını yapmak için uğraş vereceksin? dedi.

EMNİYET-SEN

Polislerin sendikal mücadele vermek için kurdukları Emniyet-sen'le ilgili yaşanan olayları da değerlendiren Genel Başkan İsmail Koncuk, ?destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Polislerimizin çalışma şartları, izinleri tam bir faciadır. Bu insanlar sendikalaşmayı hak ediyorlar. Ancak bazıları baltalamak için ellerinden geleni yapıyor. Emniyet-sen resmen kurulmuştur. Şayet Türkiye'nin sivilleştiği iddia ediliyorsa polisimizde sendikalılaşmalıdır. Sanal korkularla bir yere varılamaz. Artık korkular bir kenara bırakılmalıdır. Polislerimizin ILO sözleşmesine göre de sendika kurma hakkı vardır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber