Devlet 30 bin lira destek verdi, 2500 kadın kendi işini kurdu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu eğitimi alan 2 bin 500'ü kadın olmak üzere 5 bin girişimci, devletten aldığı 30 bin lira hibe ve 70 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ile kendi işini kurdu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 16 bin KOBİ'ye yılsonuna kadar 104 milyon liralık destek vereceklerini açıklamıştı. Bakan Ergün ayrıca, 2013 yılında da KOBİ'lere yönelik 500 milyon lira bütçe ayırdıklarını söyledi.

100 bin girişimciye eğitim

Bakanlığın verilerine göre, son 2 yılda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) Girişimcilik Destek Programı kapsamında 100 bin kişiye eğitim verildi. KOSGEB'in programına katılan girişimcilere devlet 30 bin lira hibe desteği ve 70 bin liraya kadar da 4 yıl vadeli faizsiz kredi desteği veriyor.

Her yıl 5 bin kişi hedefleniyor.

Her yıl 5 bin kişi hedefleniyor

Son 2 yılda verilen eğitimler ve maddi destek sonrasında 2 bin 500'ü kadın olmak üzere 5 bin girişimci kendi işini kurdu. Bakanlık yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, her yıl 5 bin kişiye kendi işini kurdurmak hedefleniyor.

KOSGEB desteğiyle kendi işinin patronu olan kadınlar tekstilden turizme, çiçekçilikten otomotiv yan sanayine, oyuncakçılıktan tıp ve süt ürünlerine kadar çeşitli sektörlerde çalışmalara imza attı.

35 çeşit bitki çayı üretti

Evinin üst katında sabun üretmeye başlayan Elazığlı ev hanımı Ayşe Seyrek Akcan, KOSGEB'den aldığı destekle kendi işinin patronu oldu. Asam Doğal Ürünler isimli firmasını yeni kuran Akcan, atölyesini Elazığ İŞGEM içinde verilen işyerine taşıyarak tamamen doğal, alkolsüz sabun üretimi yapmaya başladı. Ürün çeşidini artırdığını söyleyen Akcan, "Doğal kozmetik üretimi yanında, 35 çeşit bitki çayı üretimi, katkısız salça üretimi, meyve ve sebze kurusu paketleme işine girdik. Katıldığımız fuarlarda ürünlerimizi ve şirketimizi tanıtma, iş bağlantıları kurma fırsatı bulabildik. Bu arada iş hacminin artması dolayısıyla daha büyük bir iş yerine taşındık" diye konuştu.

İthalatı durdurdu 7 ülkeye ihracat yapıyor

Füsun Ünal Tüysüz, KOSGEB'den hibe desteği alarak daha önce ithal ettiği sağlık personellerini enfeksiyonlardan koruyan ürünü kendisi üretmeye başladı. 2009 yılında Asset Medikal Tasarım adıyla şirketini kuran Tüysüz, 336 kişiye istihdam sağladı. Tüysüz, "Dünyada sadece 10 firma bu ürünü üretiyor. 6-7 yıllık çalışma sonrasında 2009 yılında firmamı kurdum. Hastanelerde artık bu ürünü dörtte bir fiyatına satıyoruz" dedi. İthalatı durdurduklarını kaydeden Tüysüz, 7 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

1 milyon lira ciroya ulaştı

2009 yılında Hanımağa Tekstil Medikal adıyla kendi firmasını kuran Gülben Hür, sağlık sektöründe kullanılmak üzere tek kullanımlık tekstil ürünleri üretimine başladı. Abisinin laparoskopi teknisyeni olduğunu bu nedenle medikal alanda iş yapmaya karar verdiğini belirten Hür, "Türkiye'de bu işi yapan tek firmayız ve yerli rakibimiz yok. Ülke çapında bakanlık onaylı 17 bayimiz var. Gürcistan'a da ihracat yapıyoruz" dedi. İlk yıl 117 bin lira ciro elde ettiklerini kaydeden Hür, 2011'de yaklaşık 1 milyon liraya ulaştıklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber