?Karadeniz'de organik tarımı uygulamak zor'

Prof. Dr. Osman Ecevit, "Karadeniz'de organik tarımı uygulamak zor, üreticilerimiz fındık üretimi konusunda bile tembellik yapıyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Osman Ecevit, "Karadeniz'de organik tarımı uygulamak zor, çünkü üreticilerimiz fındık üretimi konusunda bile tembellik yapıyor" dedi.

Ecevit, Ünye Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Organik fındık tarımı nedir-" konulu seminere konuşmacı olarak katıldı.

Organik tarımın normal tarıma oranla çok daha maliyetli olduğunu belirten Ecevit, "Türkiye'de organik tarım, bana biraz slogan gibi geliyor. 1940'lardan sonra özellikle tarımda sentetik maddelerden elde edilen kimyasallar yani gübreler kullanılmaya başlandı. Bu kimyasalları kullanamadan yapılan tarıma da organik tarım adı veriliyor. Aslında gerçek organik tarım, sentetik kimyasallar olmadığı dönemde yapılan tarımdı. Yani dedelerimizin döneminde yapılan tarımdan bahsediyorum" dedi.

Ünye başta olmak üzere Ordu'da ve Karadeniz'de organik tarım yapılabilirliğine ilişkin ise Ecevit, şunları kaydetti:

"Karadeniz'de bunun uygulamasının çok zor olduğunu biliyorum. Niye - Çünkü Karadeniz Bölgesi'nde fındık toplama bakımından bütün fındığı toplayacak iş gücü olmasına rağmen kahvede oyun kağıdı oynayıp fındığını yabancılara toplatan insanlar yok mu- Bu iş o zaman olmadı. Siz bu anlayışta olan bir üreticiyle organik tarımı uygulamanız kolay değil. Karadeniz'de organik tarımı uygulamak zor, çünkü üreticilerimiz fındık üretimi konusunda bile tembellik yapıyor. Organik tarımı Ünye'yi, Fatsa, Terme de dahil içine alacak bir şekilde yapılandırırsanız ne mutlu bize."

Ecevit, organik tarımın yanı sıra, sürdürülebilir tarım, ekolojik tarım, konvansiyel tarım ve iyi tarım uygulamaları yapıldığını belirtti.

Toplantının sonunda Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Ecevit'e teşekkür plaketi verdi.

Toplantıya İl Genel Meclis Üyesi Fahri Şahin, daire amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, siyasi parti başkanları başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber