İşadamları mardin'e yatırım için sıraya girdi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en hızlı gelişen kentlerinden olan Mardin'in, hükümetin bölgeye yönelik başlattığı ekonomik açılımdan en çok kar eden iller arasına girdiği belirtildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2012 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Huzur ve istikrarı yakalayan Mardin'de yatırımcıların turizm ve sanayi için yatırım yapmak üzere sıraya girdiği ve 2013 yılında Mardin'e yatırım yapmak isteyen 185 yatırımcının beklediği bildirildi.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) doluluk oranının yüzde 100'ü aşmasının ardından, 220 dönümlük bir arsa tahsisi ile yeni gelen müteşebbislere yer tahsisinde bulunulmasının hedeflendiği belirtildi. Mardin OSB'de şu ana kadar 185 yatırımcının fabrika için sıra beklediğini söyleyen OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Mardin Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, Mardin'e yatırımın bugünkü şartlarda kayıp değil, her zaman kazanç kapısı olduğunu belirtti. Mardin'in Ortadoğu'ya açılan çok önemli bir kapı olduğunu açıklayan Duyan, inanç ve kültür turizmi ile sanayileşme alanında son 5 yılda önemli mesafeler yakalandığını dile getirdi. Duyan, Mardin OSB'de 108 fabrikanın tam kapasite ile çalıştığını, 4 binin üzerinde işçi çalıştığını ve bunun dolaylı yollarla 100 bine aşkın yöre esnafına, köylüsüne, çiftçisine, sanatkarına ve sade vatandaşına katkı sunduğunu kaydetti. 2011 yılında sanayicilerin 826 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın 2012 yılında bir milyar dolara ulaştığına vurgu yapan Duyan, ihracatın büyük bir bölümünün tarıma dayalı gıda ürünlerinin olduğuna dikkat çekti. İhracatın büyük bir bölümünü Irak'a yaptıklarını da hatırlatan Duyan, sıkıntılarının özellikle nakliye, gümrük kapılarında geçen aşırı zaman kayıpları, Suriye'deki olaylar ve elektrik kesintileri olduğunu söyledi.

"MARDİN, 2015 HEDEFİNİ YAKALADI"

Irak'ın ihracatın olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Duyan, Mardin'in 2015 hedefini yakaladığını dile getirdi. Duyan, ?Irak'a yaptığımız mal, hizmet ve ürünlerin parasını peşin alıyoruz. 20 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok ihracatı Irak'a yapıyoruz. Bu sanayicimiz için büyük bir avantaj. Birinci OSB'yi 108 fabrika ile doldurduk. Ancak yer ve buna bağlı altyapı sorunumuz var. 2010 yılında hazırladığımız stratejik planımıza göre bir milyar dolar hedefini kendimize 2015 yılı için koymuştuk ama bu hedefimizi 2012 yılında yakaladık. Mardin artık kabuğuna sığmıyor. Bir yandan turizmin gelişti, bir yandan da sanayide önemli yatırımlar gerçekleşti. OSB dahil olmak üzere sanayi, turizm ve tarım alanında Mardin genelinde 2012 yıl sonu itibarı ile yaklaşık 3 milyar TL yatırım gerçekleştirildi. Bu da Mardin'in ekonomisinin gelişmesine ve işsizliğin azalmasına neden oldu. Mardin OSB'de daha önce de Çin'den, Hollanda'dan yatırım yapıldı. Alman firmasından, Suriyeli işadamlarına kadar birçok yerli ve yabancı şirket Mardin'e yatırım yapmak için geldi. Irak ile yapılan olumlu görüşme ve yapılan antlaşmaların ardından yatırımcıların Mardin'e olan ilgisi arttı" dedi.

Duyan, şuan itibariyle Mardin'e fabrika açmak isteyen 185 işadamının arazi tahsisi beklediklerini belirterek, "Yoğun bir talep var. Dünyanın birçok ülkesinden yatırımcılar geliyor. Bizden yer tahsisi istiyor. Mardin OSB 1976 yılında kuruldu ve 2000 yılından bu yana da çok mükemmel bir gelişim ve değişim süreci yakaladı. Birçok memlekette 2001 ekonomik krizde zarar ederken bizim OSB bundan kazançlı çıktı" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber