Doğalgaza 22 ayda gelen zam enflasyonu üçe katladı

Haber Giriş : 02 Kasım 2005 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004 yılının hemen başında İstanbul'da doğalgazın metreküp satış fiyatı 315 bin 473 liraydı. Oysa önceki günkü zamla birlikte yeni tarife 494 bin 863 lira oldu. Yani 22 ayda doğalgaza yüzde 56.86 oranında zam geldi. Oysa aynı dönemde enflasyon yüzde 19'u ancak buldu. Doğalgaz zammı enflasyonun 3 katına ulaştı

Botaş tarafından doğalgaza yapılan yüzde 5'lik zammın ardından çeşitli illerde doğalgazın perakende satış fiyatları yeniden düzenlendi. ÎGDAŞ doğalgazın KDV'li satiş fiyatının dünden itibaren 471 bin 305 liradan 494 bin 863 liraya yükselttiğini açıkladı. Oysa doğalgazın metreküp satiş fiyafa 2004 yılının başında 315 bin 473 liraydı. Yani 22 ayda doğalgaza toplam yüzde 56.8 oranında zam gelmiş oldu.

Aynı dönemde enflasyon ise yüzde 19'u ancak buldu. 2004'ün toplamında enflasyon yüzde 10.7 olarak belirlenirken, 2005'in 9 ayında ise yıllık enflasyon toplamı yüzde 7.99'da kaldı. Böylece doğalgaza yapılan zam 22 aylık enflasyonun neredeyse 3 katına eşit oldu. Şayet doğalgaza da enflasyon kadar zam yapılmış olsaydı doğalgazın metreküp fiyatının şu an 494 bin lira değil, 375 bin lira olması gerekiyordu.

Doğalgaza petrol fiyatlarındaki artışla izah edilemeyecek oranda zam yapılması gerek evlerde ısınma amaçlı doğalgaz kullananları gerekse sanayicileri kızdırdı.

Sanayici mektupla "Zammı geri alın" dedi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e mektup göndererek, doğalgaz zammının geri alınmasını istedi. Ekonomik açıdan geleceğe daha olumlu
baktıkları bugünlerde doğalgaz zammı ile sanayicilerin sıkıntı içine düşmekte olduğunu ifade eden Sönmez, mektubunda şu görüşlere yer verdi. "Yılbaşından bu yana doğalgaza yapılan zamların tutarı yüzde 20'ye ulaşmıştır. Sanayicimiz ve buna bağlı olarak ticaret kesimimiz bu zamlardan büyük zarar görmekte, sıkıntı çekmektedir. İç piyasalarda durgunluk yaşanıyor. Maliyetler artıyor ve sermayeler eriyor. Son zamanlarda sanayicimizin mal ve hizmet üretiminde kullandığı doğalgaz ile elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yapılanzamların, öncelikli ekonomik hedefler olan büyüme ve istihdam politikalarına ulaşılmasını imkansız hale getireceği endişesini taşımaktayız. İstihdam yaratmaya çalışan ve önünün açılmasını bekleyen sanayicimiz, kötü sürpriz olarak değerlendirdiğimiz sözü edilen yüzde 5.6'lık zamla hayal kırıklığına uğramıştır. Şeker Bayramı sanayicimiz için acı bir bayram olacaktır." Türkiye İhracatçılar Meclisi (TtM) Başkanı Oğuz Satıcı da doğalgaz zammına sert tepki gösterdi. Satıcı doğalgaz zammını eleştirirken, "Doğalgaza yüzde 5 zammı hükümete teklif edenlerin Türkiye'nin üreticileriyle, Türkiye'nin reel piyasalarıyla ne kadar kopuk olduğunu anlayamamak, bilmemek herhalde bizim açımızdan da büyük bir eksiklik olur. Maalesef böyle bir düzen içerisinde yaşıyoruz" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber