Türkiye'nin ilk uçak yangın simülasyon tesisi Erzincan'da açıldı

Türkiye'nin ilk Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'nin açılışı yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2012 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin ilk 'Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'nin sadece Türkiye'deki Havaalanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele personeline değil, bölge ülkelerinden gelecek talepler doğrultusunda Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) kriterlerine uygun başka ülkelerden gelecek personele eğitim veren merkez olacağını söyledi.

Erzincan Havalimanı Uçak Yangın Simülasyon Tesisi, Kurtarma ve Yangın İstasyonu açılışı ile Yangın Simülasyon Eğitim Merkezi'nin temel atma törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Selman Yenigün, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, tesisin sadece Türkiye'de bulunan personele değil komşu ülkelerde bulunan personele de hizmet verebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Genel Müdür Birdal, ?Balkanlardan Orta Doğu'ya kadar olan bölgede benzeri olmayan yangın simülatörün açılışını yapacağız. Bu yangın simülatörünün içinde 200'ün üzerinde senaryoyu barındıran havacılık yangın söndürme ve kurtarma personelinin eğitimiyle ilgili malzeme mevcut. Sadece kendi personelimizi değil, komşu ülkelerden de gelecek olan talepleri karşılayacak şekilde yapımızı dizayn ettik. Bu sistemle bir Boeing 737 - 800 uçağının birebir aynısını Erzincan'da yaptırdık. Bununla artık ülkemizde yangın söndürme ve kurtarma eğitimleri, uçak kazalarına karşı bu eğitimler daha bilinçli olarak görerek ve uygulayarak yapılacak.? dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Türkiye'nin havacılıkta merkez haline geldiğini ve bir çok alanda bununla ilgili çalışmaların yapıldığını belirterek; ?Bu hizmet Türkiye de bir ilk. Emniyet her şeyden önce gelir. Her işte ne yaparsanız yapın tedbir almazsanız hayatınızla ödersiniz. İnsanların hayatı ile ödersiniz. Hangi iş olursa olsun. Yangın eğitimi, yangın olmadan yapılmalı ki, olduğu zaman ne yapacağınızı bilin. Yangın çıktığında yangına nasıl müdahale edilecek, uçağın içindeki insanlar nasıl can kaybı olmadan tahliye edilecek, işte onun eğitimi burada verilecek. Bu merkezde verilecek. Bu sadece Türkiye'de değil bölgemizdeki bütün ülkelerin yangınla mücadele personeli burada eğitilecek. Türkiye havacılığın merkezi haline geliyor. Uçak bakımı, uçak yapımı, yangın simülasyon eğitimi, pilot eğitimi, uçuş okulları, üniversite eğitimi, teknik okullar ve her yönüyle Türkiye havacılık da bir merkez oluyor. Bu tesis akın akın ülkenin her tarafından gelen yetişmiş personelin eğitimi ile beraber aynı zamanda diğer ülkelerin havacılık ilgili personelinin de eğitilmesine büyük hizmet verecek. Erzincan bu anlamda sadece ülkemize değil başka ülkelere de hizmet verecek? dedi.

Terör olaylarına rağmen Doğu ve Güney Doğu'da bulunan illere de hava alanları yapmaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Yıldırım; ?Millet uyanacak bizim piyasamız kapanacak. Öyle mi? Yapacağız. Hava alanı yapacağız. Siz istemeseniz de yapacağız. Çünkü milleti birbiri ile buluşturacağız. Doğusuyla batısıyla birbirine milleti kaynaştıracağız. Terör belasının da kökünü kazıyacağız. Yağma yok. Bu ülke bugünlere kolay gelmedi. 1071'de Anadolu'ya ayak basan atalarımız bin yıldan fazla bir süredir burada kader birliği yaptı. Düşmana karşı bu toprakları hür ve bağımsız yapabilmek için her zaman bütün cephelerde birlikte çalıştı, omuz omuza verdi. Bu cennet vatanı bize emanet ettiler. Bizimde görevimiz bu ülkeyi bölenlere karşı, bu ülkenin sivil insanına karşı, masum insanına karşı silahlarını doğrultan terör estirenlere gereken her türlü cevabı vermektir. Buna kararlıyız.? diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye'nin ilk Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'nin açılışı yapıldı. Açılışı yapılan tesis de katılımcılara uçak yangını esnasında yangına müdahale uygulamalı olarak gösterildi.

Tesis 2 yılda tamamlandı. Yaklaşık 3 milyon Euro yatırım yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber