AKOM, acil durum planlarını güncelledi

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), 2012 yılı 2. olağan toplantısında acil durum müdahale ve önleme planını güncelledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2012 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediyesi'nin afet koordinasyonla ilgili AKOM üyesi olan daire başkanlığı, Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan ilçe belediye başkanlıkları, sivil toplum kuruluşları ve paydaş kurumların temsilcileri, Küçükbalıklı'da faaliyet gösteren AKOM yerleşkesinde toplandı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Başkanı Orhan Doğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, Büyükşehir Belediyesi'nin afet odaklı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Doğan, Büyükşehir Belediyesi'nin olası afetlerin en az zararla atlatılması için gereken tüm tedbirlerin alındığını belirterek, ?Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde meydana gelebilecek deprem, büyük yangın, su baskını, yoğun kar, buzlanma ve fırtına gibi her türlü afetlerin müdahale edilmesinde ve afet sonunda enkaz ve çöküntülerde can ve mal kurtarma çalışmalarına yerinde katılarak koordinasyon sağlanıyor. Felaketin başlangıcından bitimine kadar geçen sürede afetin en az zararla atlatılmasını sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi birimleri ve ilgili kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon olay yerinden sağlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından ve İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi'nden gelecek emirler değerlendirilip anında müdahale yapılıyor.? diye konuştu.

AKOM'un 2004 yılından bugüne kadar yaptığı acil müdahale hizmetleri hakkında da bilgiler veren Doğan, 2012 yılında ise Kestel İtfaiye binasının hizmete açıldığını, Demirtaş İtfaiye binasının temelinin atıldığını, Marmara depreminin 12. yılında ?Doğal Afetlerle Mücadelemiz' konulu konferansla halkın depremlere karşı bilgilendirildiğini, aynı zamanda 10 adet yeni itfaiye aracı satın alındığını ve 18 itfaiye aracının da satın alınma sürecinin devam ettiğini söyledi.

Yangın Risk Haritası hazırlandığını da belirten Doğan, haritada çok riskli, orta riskli ve az riskli bölgeler belirlenerek, yangın dolapları, yangın hidrantları, yangına ulaşım yolları, kamu ve özel itfaiye istasyonları ve tüm akaryakıt istasyonlarının yerlerinin haritada gösterildiğini; sanayi bölgelerinde yangın riski bilgi projesi kapsamında fabrikaların patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, zehirleyici ve suyla reaksiyona giren maddelerin isimlerinin fabrika yangın riski takip formu doldurularak İtfaiye Komuta Merkezi'nde itfaiye personelinin hazırladığı programa yüklendiğini kaydetti. Bu sayede olası fabrika yangınlarında ekiplerin olay yerine daha hızlı ulaşabileceğine işaret eden Doğan, bu projenin Türkiye'de ilk kez uygulandığını hatırlattı.

Organize sanayi bölgelerine kendi itfaiye teşkilatlarını kurmaları çağrısında da bulunan Doğan, afetlerle ilgili personel eğitimlerini sürdürdüklerini de anlattı. İ

İhtiyaç olan yerlerde yangın dolapları kurulmaya devam ettiğini kaydeden Doğan, ?Kuruçeşme Mahallesi'nde 4 sokağa, Avdancık, Cumalıkızık, Seç, Şükraniye, Unçukuru, Yaylacık, Hançerli, Çepni, İpekyayla, Badırga, Üçpınar, Katırlı, Şükriye, Fevziye ve Ağlaşan köyleri olmak üzere toplam 19 yangın dolabı kuruldu. İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 112 acil ambulans hizmeti birimleriyle protokol yapılarak ilk kez Küçükbalıklı, Işıklar ve Mudanya İtfaiye istasyonlarında sağlık ekibi bulundurulması sağlandı. Bursa 911, TRAC Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti ile Büyükşehir Belediyesi arasında ?Büyükşehir İtfaiye Hizmetlerine Gönüllü Katılım' protokolü yapılarak afetlerde güç birliği oluşturuldu. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Oyak Renault, TOFAŞ, AFAD, UEDAŞ, Bursagaz ile karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği geliştirildi." dedi.

Çalışmalar dâhilinde ?Yangın Hizmet Grubu Acil Durum Önleme ve Müdahale Planı' ile AKOM Afet ve Acil Durum Önleme ve Müdahale Planı'nın güncellendiğini de vurgulayan Doğan, alarm durumlarında tüm üye ve paydaşlarına AKOM hava bültenlerinin e-mail ile anında iletildiğini ifade ederek, ?Lodostan kaynaklanan çatı uçması, tel kopması, ağaç devrilmesi gibi tüm afet olaylarına ekiplerimizce anında müdahale edildi. Ayrıca baca zehirlenmelerinin en aza indirebilmek için billboardlarda gerekli duyurular yapıldı ve 14 sayfalık resimli broşür de başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza dağıtılarak bilgilendirme yapıldı.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber