Güler: "Doğalgazda yüzde 49'luk artışın yüzde 15'ini tüketiciye yansıttık"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2005 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bu yıl doğalgaz fiyatlarında yüzde 49 artış olmasına rağmen bunu tüketiciye yüzde 15 oranında yansıttıklarını söyledi.

Güler, İtalya Üretim Faaliyetleri Bakanı Claudio Scajola'nın davetlisi olarak, Güney Avrupa doğalgaz ringi çerçevesinde sürmekte olan projelerin takibi ve Türkiye, Yunanistan ile İtalya arasındaki diğer enerji işbirliği konularını görüşmek üzere İtalya'nın Lecce şehrine gitti.

Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Dimitris Sioufas'ın da hazır bulunacağı toplantıda, İtalya-Yunanistan doğalgaz hattı bağlantısına ilişkin hükümetler arası anlaşma töreninin yapılacağını kaydetti. Güler, gelecek yıl Türkiye'ye gelecek olan Şahdeniz doğalgazının Türkiye üzerinden Yunanistan'a ve Adriyatik Denizi'nden de İtalya'ya ulaşacağını bildirdi.

Basın mensuplarının doğalgaz fiyatlarına yapılan zamla ilgili sorularını da yanıtlayan Güler, "Bu yıl doğalgaz yüzde 49 arttı. Biz ise yüzde 15 zam yaptık. Aslında tüketiciye mümkün olduğu kadar az yansımasını istiyoruz" dedi.

Bakan Güler, doğalgazda aradaki yüzde 34'lük fiyat farkının nasıl karşılandığına ilişkin soruya karşılık da şunları söyledi:

"Maliyetimizi kıstık, ayrıca kazancımızı ona göre ayarlıyoruz. Çünkü bir yandan da elimizdeki gazı kullanmak zorundayız. Bu eğer farklı bir şekilde olsa bu sefer doğalgaz elimizde kalacak. Onun için hem tüketicinin hakkını korumak, hem de BOTAŞ'ın durumunu gözetmek için böyle bir fiyat politikasını uyguluyoruz.

Bizim Ruslar'la yaptığımız Mavi Akım ile ilgili anlaşmada 40 milyar metreküplük 'al ya da öde' veya 'kullanmasan da öde' diye bahsedilen, kullanmasak da ödeyeceğimiz bir doğalgaz miktarı vardı. O 40 milyar metreküpü de biz indirdik. Ayrıca fiyatı da tek fiyat olarak düşürdük. Mavi Akım da dahil hepsi düştü. Biz onun da avantajını kullanıyoruz. Onun için yansıtmadık. Eğer biz o anlaşmayı yapmamış olsaydık, halimiz duman olurdu. O indirimin avantajlarını da kullanıyoruz. Onun için de tüketiciye minimum yansıtıyoruz. Yoksa tam yansıtmaya kalksaydık, bu rakamların çok daha üstünde zamlar olurdu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber