Diyanet'e göre bir imamda bulunması gerekenler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2005 20:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, bir imamda bulunması gereken özellikleri belirledi.

İdeal imam profili çizen Diyanet, iyi bir imamın nasıl olması gerektiğini 15 maddede özetledi. Diyanet'e göre ideal imam, yabancı dil bilmeli, interneti takip etmeli ve siyasi konularda tarafsız olmalı. İyi bir imamın herkese eşit mesafede olması gerektiğine vurgu yapan Diyanet, "Sadece peşinde namaz kılanların değil, herkesin hocası olmalıdır" uyarısını yaptı. Diyanet ayrıca, ideal bir imamın tüm dünyevi çıkarlardan da arınması gerektiğinin altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aylık dergisinde ideal bir imamın özellikleri sıralandı. Diyanet, misyon sahibi örnek bir imamın özellikleri 15 maddede özetledi. Buna göre ideal bir imam şu özelliklere sahip olmalı:

"- Örnek bir imam, ailede, toplumda diğer insanlar açısından ideal bir tip olmalıdır. Emsallerine göre başarılı, pozitif yönleriyle tanınan, kendisi gibi olunmaya çalışılan kimse olmalı.
- İşini yorumlayabilecek bir eğitim almalı.
- Uzmanlık seviyesinde ilahiyat eğitimi yanında felsefe tarih, sosyoloji, psikoloji ve eğitim dallarında bilgiye sahip olmalı.
- Eğitimi esnasında aldığı bilgileri pratik hayata başarılı şekilde aktarabilmeli.
- Gerek mesleğini icra esnasında, gerekse toplum içinde yapacağı açıklama ve yorumlarda vereceği bilgilerde sağlam bilgi esas olmalıdır. Din görevlisi sahip olduğu dini bilginin bugün ne anlama geldiğini kavrayabilmeli.
- Dünyadaki sosyal ve kültürel gelişmeleri yakından takip etmelidir. Bunun en güzel yolu yabancı dil bilmeli.
- Medyayı sürekli takip etmeli, internetten kendi alanlarıyla ilgili gelişmeler izlemeli, gerekli yerlerle devamlı temas halinde olmalı.
- İyi ahlak sahibi olmalıdır. İşi, hal ve hareketiyle İslam dininin öngördüğü ahlaki meziyetlere sahip olmalı. Ahlaki alanda zafiyeti olan kişi din görevlisi sıfatı taşıyamaz.
- Daima hayatın gerçeklerini göz önünde bulundurmalı, insanları yargılayan, mahkum eden, yasaklayan, korkutan bir üslup ve tavırdan uzak durmalı.
- İnsanların Allah'a güvenleri ve ona yönelmelerini kolaylaştırıcı bir anlayış içinde olmalı.
- Hiçbir dünyevi endişe ve çıkarın bu amacı zedelemesine izin vermemelidir. Sadece peşinde namaz kılanların değil, herkesin hocası olmalı.
- Din görevlilerinin misyonu, Allah'ın yarattıklarına hizmet ederek onun rızasına ulaşmaktır. Bunun için din görevlileri, sosyal sorumluluk üstlenmeye hazır insanlar olmalıdır. Teknik olarak imamet ve hitabet vazifeleri, bu misyonu gerçekleştirmede yetersiz olabilir. Bu bakımdan din
görevlilerinin fonksiyon alanlarını iyi tanımaları gerekir.
- Sorumluluklarını yerine getirirken herkese eşit mesafede olmalı.
- Siyasi konularda tarafsızlıklarını korumaları gerekir. Çok partili hayat ve demokrasinin gereğini bunu gerekli kılmaktadır.
- Camilerin birer halk eğitim merkezi gibi fonksiyon görmesi, din görevlilerimizin çevrelerinde yetişmiş insanlardan yardım alarak dini, ailevi, sosyal, eğitim, sağlık, güvenlik, göçmenlik gibi alanlarda bilgilendirme programları düzenlemeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber