8 asırdır gelenek halinde sürdürülen 'Yaren geceleri' başladı

Çankırı'da 8 asırdır gelenek halinde sürdürülen ''Yaren Geceleri'', 2013 yılı için ilk ocak ateşini yakarak açılış yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2012 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahilik kültürünün bir kolu olarak yaşatılan 'yaren meclisi'nin açılışı, yapılan dualar ile başladı. 2013'ün ilk gecesine Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Vali Özcan gazetecilere yaptığı açıklamada, 2013 yılı yareninin açılışına katılmaktan sevinç ve gurur duyduğunu belirterek, ''Yaren, UNESCO tarafından da dünya kültürel mirasına alınmış bir nostalji, güzel bir olgu. O itibarla burada bulunmaktan da mutluyum. Bu kültürü yaşatanlara teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

Geceye katılan Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Karatatar da, yaren geleneğinin bir sivil toplum örgütü işlevini gördüğünü söyleyerek, ''Yaran aynı zamanda Çankırı'nın geçmişinde bir okul, bir üniversite, halk üniversitesi görevi görmüştür. Bu gün ise insanların geleneklerini, disiplinini, kültürünü, kuşaktan kuşağa aktarmış önemli bir müessese olarak devam etmektedir.'' şeklinde konuştu.

Yaren Meclisi, Oğuz Boylarını temsilen yirmi dört yarandan oluşuyor. Yaren kültürü, kendine has ahlaki değerleri ve kuralları barındırıyor. Günümüzde bir esnaf loncası görevini de üstlenen yaren meclisi, kış aylarında haftada bir gün olarak düzenleniyor. Kendine has türküleri, oyunları, manileri ve yemekleri bulunan yaren geleneği, Çankırı'nın ilçe ve köylerinde de yaşatılıyor. Yaren kelimesinin dostluk ve kardeşlik anlamlarını içerdiğini söyleyen Yaren Başağası İsmail Karcı, ''Yaren kültürü bu anlamlarının yanı sıra Türk örf, adet ve geleneklerinin İslam ahlak ve fazileti ile bütünleşerek, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde yürütülen, Çankırı'nın tarihi ve kültürel mirasıdır.'' ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber