Maliye'den devlete borçları yazın uyarısı

Haber Giriş : 04 Kasım 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı elektrik, su, ilaç, doğalgaz gibi faturaları zamanında görebilmek için geçtiği tahakkuk esaslı muhasebe sisteminde bürokrasiye takıldı. Saymanlıkların "Ödemeninizi üst amirimize bir danışalım" diyerek kayıt yapmakta gecikmesi özellikle eczanelerin ödemelerini aksatınca duruma mühadale geldi. Maliye Bakanlığı bütün kurumlara bir yazı göndererek borçların zamanında deftere geçirilmesini istedi.

Belgeler bekliyor
Maliye Bakanlığı'ndan gönderilen uyarı yazısında, mayıs ayında geçilen tahahhuk esaslı muhasebeyle masrafın gerçekleştiği anda ödeneğin bulunmaması halinde bunun defterlere işlenmesi imkanının getirildiği hatırlatıldı. Mayıs ayında çıkarılan bu tebliğden sonra uygulamanın izlendiği ve elde edilen verilerle karşılaştırıldığı anlatılarak, gelen şikayetlerden sonra da mal ve hizmet alımı olmasına rağmen harcama belgelerinin deftere işlenmediği tespit edildi. Saymanlıklara gönderilen yazıda, devlet hesaplarına kaydedilmeyen bu harcamaların yıl sonunda bakiye vermeme sonucu doğurabileceği kaydedilerek, dairelerde bekleyen harcama belgelerinin muhasebe kayıtlarına girilmesi istendi.

Yetkililer özellikle eczanelerden kendilerine şikayet geldiğini belirterek, "İlgili daireler harcama için amirlere danışalım diyorlarmış. Devlet elektrik, su, doğal gaz harcıyor. İlaç için masraf yapıyor. Biz bu sistemi getirirken hedefimiz Erzurum'un bir köyündeki okulun bile bekleyen faturasını görebilmekti. Eski sistemde ödeme yapıldıktan sonra merkeze bildiriliyordu. Ödenek yetmeyince zor durumda kalınıyordu. Bu sistemde ise ödemeye ilişkin belge hazırlanıyor. 15 gün içinde raporlaştırılıyor ve daha sonraki 10 gün içinde de ödeneği gönderiliyor. Ama harcama belgesi gönderilmezse ve deftere işlenmezse yine ne harcama yapıldığı bilinmiyor" diye konuştular.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber