Bakan Çelik: en partizan ve en yargı dinlemez bakan...

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim bu zata emanet

NE güzel değil mi? Türk siyasi tarihinin gördüğü -belki de bundan sonra hiçbir şekilde benzerini göremeyeceği- en partizan ve en yargı dinlemez bakan diye düşündüğümüz Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasından söz ederken, ?Hiç kimse la yüs'el (sorumsuz olma ayrıcalığına sahip) değil' demiş. Sayın Bakan'ın öteki sözleri daha güzel:

?Ben bir suç yaparsam (işlersem demek istiyor) devlet, adalet benim yakama yapışır. Adalete, yargıya güvenmek zorundayız. Ülkenin kurumlarını karşı karşıya getirecek fevri davranışlardan hepimizin kaçınması gerekir.'

Böyle ?hukuka saygılı' bir bakanımız olduğu için kuşkusuz çok sevinmek gerekir, lakin bir de dedikleri doğru olsa...

Ne demek istediğimizi anlatabilmek için Sayın Bakan'ın dosyalarımızdaki resmini birlikte görelim:

Sayın Çelik anımsanacağı gibi 2003 yılının ilk aylarında Milli Eğitim Bakanı oldu. Daha Mart 2003'te görev anlayışını ifade ederken, ?Ben milletten yetki almış bir vekilim. Bir bürokrat benim başarılı olmamı sağlayacaksa onu oraya atarım' dedi (26.3.2003 Cumhuriyet).

Ne var ki Sayın Çelik kendisini başarılı kılacak öğretmen ve diğer bürokrat tayinleri için liyakat yerine Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) örgütünün tavsiyelerini esas aldı. Nitekim bunun ilk örneği, Kozan AKP İlçe Örgütü'nün hazırladığı 20 kişilik öğretmen tayini listesiyle ortaya çıktı (01.7.2003 Gazeteler).

Şimdi herkese yargıya saygı dersi veren Çelik'in tipik kararlarından biri ?İrticai düşünceyi yüreklendirdiği' için görevden alınan ve yargıya yaptığı başvurular reddedilen Satılmış Çağlar'ı tekrar Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atamasıydı (16.9.2003 Sabah).

Meşhur Karases Cemalettin Kaplan'ın kitaplarını okul kitaplığına demirbaş kaydettirdiği için 38 gün hapis yatan ve yargı kararlarında ?yöneticilik vasfını kaybettiği' belirtilen Mehmet Özer'i göreve geldikten kısa bir süre sonra Konya Milli Eğitim Müdürü yapan da şimdi yargı dersi veren Hüseyin Çelik'tir (20.7.2003 Star).

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin 26 Haziran 1998 tarihli soruşturma raporuna göre, ?okulda türban takılmasını istemek' yüzünden görevden alınan Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yaşar Değirmenci'yi yasalarda bulunmayan bir makam icat ederek ?Şube Müdür Vekili' sıfatıyla eski yerine iade eden Hüseyin Çelik'ten başkası değildir.

Yer darlığı, öteki birçok örneği saymamıza izin vermiyor. Ama en tipik olanlarından birini anımsatalım:

Yargıya çok saygılı bu bakan, Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak'ı bir kere, iki kere, beş kere değil tam 7 kere görevden hukuka aykırı şekilde aldı. Budak her defasında yargıya gidip bu hukuka çok saygılı (!) bakanın işlemini iptal ettirdi. Ama yargıya saygılı bakan, Budak'ı tekrar görevden aldı. Hatta son defasında Budak'a bizzat ?Yargı kararıyla bin defa geri dönsen seni yine görevden alırım' dediği 18 Eylül 2005 tarihli Milliyet'te yayınlandı.

Lafı daha fazla uzatmaya gerek var mı?

oktay ekşi/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber