İstiklal şehitlerinin yazısı değişmeyecek

Bursa'da İstiklal Şehitleri abidesindeki yazıların yanlış bilgiler içerdiğini iddia eden Büyük Birlik Partisi (BBP) Bursa İl Başkanı Ömer Ünsal, Bursa Valiliği'ne yazının değiştirilmesine yönelik yaptığı yazılı bildiriye red cevabına gelmesine tepki gösterdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tophane'de bulunan şehitler abidesindeki, "Şehidler anıtı kitabesi, burada yatan askerlerin şehit düştükleri muhabere öyle muazzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki, neticesinde Bursa 2. defa fethedilmiş ve kadim Osmanlı Hükümeti nihayet bularak, Hükümet-i Cumhuriyemiz teessüs etmiştir. Bu şehidler bu eserlerin abide-i mefharetidir. Mukaddes ruhlara fatiha - 1922" şeklindeki yazıdaki bilgilerin yanlış olduğu ve değiştirilmesi yönünde Bursa Valiliği'ne yazı yazan BBP Bursa İl Başkanı Ömer Ünsal'a Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden cevap geldi. Kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Eski eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Bakanlığının 20/12/1975 tarih ve 8786 sayılı kararıyla, bu ürünler kültür ürünleridir. Bu eserlerin çevresi ıslah edilebilir fakat yerleri değiştirilemez" denildi.

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden gelen cevaba tepki gösteren Ünsal ise yaptığı açıklamada,"Kitabenin içeriği dikkatle düşünüldüğünde tamamen Osmanlı Devleti'ne hakaret içerdiği açıktır. Kitabeyi yazanların Osmanlı ile sorunları olduğu açıktır ve bu kinlerini bu kitabeyi dikmekle anlatmışlardır. Kendi milletini işgalci olarak görmesi, hakaret etmesi, atasını düşman olarak gören bir zihniyetin elinden çıkan düşünce anı ve belge hükmü taşımaz. Bu kararı alanları şiddetle kınıyoruz. Bu anıt Osmangazi'nin türbesi yanına ve Bursa halkına yakışmıyor. İnanıyorum ki, sağduyulu Bursa halkı, Osmancık'ı böğründen yaralayan bir mızrak gibi anıtın orada durmasını istemiyor. Bu anıt durdukça her yıl Osmanlı'nın kuruluş yıl dönümü kutlamak da, Bursa'nın Kurtuluşunu kutlamak da birer gösteriden ileri gidemeyecek, geçmişle aramıza giren bu zehirli mızrak oradan çekilip çıkarılmadıkça, bu kitabe türbenin giriş kapısının önüne yatırılarak, can fayans altına alınıp, insanlarımız bunun üzerinden geçmediği sürece yaramızın kanı dinmeyecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber