Esnaf fiş verirken soruyor: Ailenizde emekli birisi var mı?

Haber Giriş : 07 Kasım 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BU soru ile özellikle alışveriş yaparken çok sık karşılaşıyoruz. Örneğin; temizlik malzemesi, havlu, bornoz, çarşaf ve billuriye ya da ziynet eşyası aldığınızda, parasını öderken ?Ailenizde emekli biri var mı?' sorusuyla karşılaşıyoruz.

Buzdolabı, bulaşık makinesi ya da fırını tamir ettirdiğinizde, tamir parasını ödediğinizde ?Ailenizde emekli biri var mı?' diye soruluyor.

NİÇİN SORUYORLAR?

Ailenizde emekli birinin olup olmadığını soran satıcı ya da tamirci ardından açıklama yapıyor ?Vereceğim fiş ya da fatura vergi iadesinde geçmiyor. Ancak, emekliler yararlanabiliyorlar. Ailenizde emekli biri varsa fiş verelim ya da faturayı onun adına keselim. Yoksa sizin işinize yaramaz.'

Bu durumda ya emekli birinin adı veriliyor ya da fiş veya fatura alınmıyor.

ANLAMAK ZOR

Emeklinin vergi iadesinden yararlandığı harcamalardan, ücretlinin yararlandırılmamasını anlamak, gerçekten çok zor.

Emekli Ali Bey Amca berbere
, Neriman Teyze kuaföre gittiğinde, aldıkları fişe vergi iadesi var. Devlet memuru Nuri Bey berbere ya da özel bir şirkette çalışan Leyla Hanım kuaföre gittiğinde, alınan fişe vergi iadesi yok!..

Emekli torununa oyuncak alırsa vergi iadesi var. Ücretli çocuğuna oyuncak alırsa, vergi iadesi yok. Aynı şekilde emeklinin sinema, tiyatro ve konser, boya-badana, gazete-dergi, çiçek, yolcu bileti ve otel giderin vergi iadesi var. İşçi ve memurunkine yok!..

?Bu niye böyle?' diye sormayın. Nedenini bilen de yok!..

Ancak, bilinen bir gerçek var; ücretliler vergi iadesinden yararlanmayan harcamaları için fiş ya da fatura alma konusunda ısrarlı olmuyorlar. Böyle olunca da hem gelir-kurumlar vergisi hem de KDV yönünden vergi kaçağı artıyor...

Şükrü KIZILOT/ Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber