Dicle Kaymakamı zorla evlendirilmek istenen 8 kız çocuğunu kurtardı

Diyarbakır'ın Dicle İlçesi Kaymakamı Çağlayan Kaya, çalışmaları sayesinde zorla evlendirilmek istenilen 8 kız çocuğunun ailesiyle görüşüp ikna etti ve okula kazandırdı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Ocak 2013 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurtarılan kız çocuklarından birinin ablasının ölmesi nedeniyle, yeğenlerine annelik yapar düşüncesi ile eniştesiyle; başka bir kızın ise 35 yaşındaki amcasının oğlu ile evlendirilmek istendiği ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'ne 15 ay önce gönüllü olarak atanan Kaymakam Çağlayan Kaya, özellikle kız çocuklarını okula kazandırmak için yoğun çaba harcadı. Dicle'de 'Bir Fincan Kahve Projesi' başlatan Kaya, proje kapsamında bin 731 veli ve 4 bin 402 öğrencinin ziyaret edildiğini, 2 yılda 731 kişiye okuma yazma eğitimi verildiğini söyledi. Proje kapsamında 636 kız ve erkek öğrencinin okula kazandırıldığını belirten Kaya, "Hedefimiz bin öğrenciyi okula kazandırmak. Sadece kız çocukları değil, erkek çocuklarının da okula kazandırılması için çalışıyoruz. Erkek çocuklarının da evlilik durumu olursa kız çocukları gibi onlara da eğiliyoruz. Vatandaş olarak bu konuda duyarlı olalım. İkna ekibi, öğretmen, rehber öğretmen ve müdürden oluşuyor."

Kaymakam Kaya, yaptıkları çalışma sırasında yaşları 12 ila 16 yaşları arasında değişen 8 kız çocuğunun, gerek aile gerek çevresindekilerin psikolojik baskısıyla zorla evlendirilmek istendiğini öğrendiklerini söyledi. Kaya, "Bu kızların gidip aileyle konuşup ikna ettik. Şu anda okullarına devam ediyorlar. Bizler de öğretmenlerimizin vasıtasıyla öğrencilerimizin ve ailelerimizin takibini yapıyoruz. Hiçbir kız çocuğumuz bize gelip evlendirildiğini söylemedi. Bir duyum üzerine olaya müdahale etmemiz üzerine olay ortaya çıkıyor. Hemen müdahale ediyoruz" dedi.

Kaya, kurtarılan kız çocuklarından birinin ablasının ölmesi nedeniyle, yeğenlerine annelik yapar düşüncesi ile eniştesiyle; başka bir kızın ise, 35 yaşındaki amcasının oğlu ile evlendirilmek istendiğini anlattı. Gazetecilerin zorluk çıkaran aileler bulunup bulunmadığı soru üzerine, "Aileleyle konuşup ikna ediyoruz. İkna olmayanları da eğer aile çok ısrarcısa kızı alıp yetiştirme yurduna gönderiyoruz. İsterse zorluk çıkarsın. Devlet olarak ben otoritersem yasaların bana vermiş olduğu bir yetki varsa, ben bunu sonuna kadar kullanmak zorundayım. Hele de bir kız çocuğu ya da erkek çocuğunun hayatı ise benim için gerisi teferruattır. Gittik konuştuk, ikna olmuyor mu yasaların bize vermiş olduğu yetkiler vardır. Bununla ilgili yapacağımız yaptırımlarımız vardır. Biz bunları kullandık ama tamamen olumlu oldu" dedi.

Gezdikleri köylerde kız çocukların ya da zor durumda olan vatandaşların kendilerine ulaşmaları için sabit telefon numarası verdiğini ifade eden Kaymakam Kaya,"Telefon numaramı gezdiğimiz bütün köylerde vatandaşlara veriyorum. Bunun için bir telefon numarasını temin ettik. Gelen bütün ihbarlarla tek tek ilgileniyorum. Vatandaşlarımızın yanlış ve karanlık yollara sapmaması, kız çocuklarını eğitime alarak devletine faydalı hale getirmek çok önemli. Diyarbakır'ın şartları sıkıntılı. Terör belasının olması ve ekonomik imkansızlıklar içerisinde olan birçok ailemizin olması, buradaki insanlarımızı hayata bakışını biraz daha ümitsiz kılabiliyor" dedi.

İlçede yürütülen çalışmalara değinen Kaya, eğitim kalitesini yükseltmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda ikna ekipleri oluşturulduğunu, aile ziyaretleri yapıldığını anlattı.

Kaya, Batman Çayı'nda cesedi bulunan ve töre cinayetine kurban gittiği belirlenen 15 yaşındaki Hatice D'ye ilişkin olarak ise "Batman'daki töre cinayetini öğrendiğimde çok üzüldüm. Gece uyuyamadım. Bunu yapan insanlıktan nasibini alamayanlardır. İnsanlığın bittiği andır" diye konuştu. - Diyarbakır / Dicle

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber