YÖK reformu 2006 planında da yerini aldı

Haber Giriş : 08 Kasım 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK reformu 2006 planında da yerini aldı. Buna göre, YÖK Yükseköğretim Koordinasyon Kurulu olacak. Katsayı adaletsizliği kaldırılıp, öğretim elemanı sayısı arttırılacak. Öğrenciler üniversite yönetiminde oy sahibi olacak

Hükümet, meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliğini kaldırma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. DPT tarafından hazırlanan son 'kalkınma planı'nın süresinin yıl sonunda bitecek olması nedeniyle hükümet, 2006 yılı planını Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete'de yayınladı. 2 Kasım tarihli mükerrer sayıda yayınlanan 2006 programında üniversiteye giriş sistemi başta olmak üzere yüksek öğrenimle ilgili hedeflere yer veriliyor.

KATSAYI DÜZENLEMESİ

Resmi Gazete'de yayınlanan 2006 programında "Üniversitelere giriş sınavı meslek liselerine olan talebin etkileri de dikkate alınarak meslek liseleri ile genel liseler arasındaki farklı katsayı uygulaması yeniden değerlendirilecektir. Bu amaçla YÖK'ün ilgili kararı gözden geçirilecektir" ifadelerine yer verilmesi dikkat çekici bulundu. 2006 programında "Üniversiteye yerleştirme sistemi fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirilecektir" ifadelerine yer veriliyor. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün birlikte çalışma yapması gerektiği vurgulanıyor.

HAMİ ÜNİVERSİTELER

2006 programında "Gelişmekte olan üniversitelerin öğretim elemanı açığını kapatmak için gelişmiş üniversitelerde öğretim elemanı yetiştirme programlarına ağırlık verilecektir. Yükseköğretimde öğretim elemanı sayısı artırılacak ve öğretim elemanlarının ülke düzeyinde dengeli dağılımı sağlanacaktır. Bu amaçla, gelişmekte olan üniversitelerle gelişmiş üniversiteler arasında protokoller yapılacaktır" ifadeleri yer alıyor.

YÖK'ÜN YAPISI DEĞİŞECEK

2006 programında YÖK'ün yapısının değiştirileceğine ilişkin hedeflere yer veriliyor. Programda, "YÖK'ün, Yükseköğretim Koordinasyon Kurulu'na dönüştürülmesi için sistemin tamamı gözden geçirilerek, ilgili tarafların uzlaşması neticesinde gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Akademik konularda en üst akademik organ olarak Üniversiteler Arası Kurulun yetkili olması sağlanacak.Yükseköğretim kurumlarının idari, mali ve bilimsel özerklikleri güçlendirilerek, rekabetçi bir yapıya kavuşturulması sağlanacak. Üniversitelerin, mali kaynakları yeterli olanlardan başlamak üzere özerkliğe kavuşması sağlanacak" ifadelerine yer veriliyor.

'VAKIF'LARA TEŞVİK

2006 programında özel üniversiteler olan vakıf üniversitelerinin arttırılması hedefleri de yer alıyor. Programda, "Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı arttırılacaktır. Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payının arttırılması için teşvik edici mekanizmalar oluşturulacak ve ilgili mevzuat değiştirilecektir" bilgileri yer alıyor.

ÖĞRENCİLERE YETKİ

Programda, "Üniversite yönetimine öğrencilerin katılımı artırılacaktır. Öğrencilerin üniversite yönetimine aktif katılımı sağlanacak ve öğrencinin yönetimde oy hakkının olduğu bir sisteme geçilecektir. Maddi gücü yetersiz olan öğrenciler için etkin bir harç, burs ve kredi sistemi geliştirilecektir" deniliyor.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber