Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, malzemeler alınmış gibi gösterilmiş

Haber Giriş : 08 Kasım 2005 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halen Van Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın soruşturmasında, yeni bilgilere ulaşıldığı öğrenildi. İspanyol firmasına "teslim alındı" diye gösterilerek ödeme yapılan, tıbbi malzemelerin hiçbir zaman Van'a gelmediği belgelendi.Van Cumhuriyet Başsavcılığı, "Teslim alındı" diye ödeme yapılan onlarca tıbbi malzeme listesini ele geçirdi. Başsavcılık incelemesinde, İspanyol Expansion firması ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin resmi yazışmaları ile "teslim alınmış gibi gösterilip ödeme yapılan" malzemelerin tam listesinin ele geçirilmesinin ardından, adı geçen malzemelerin üniversite de olup olmadığına dair araştırma yaptı.

Malzemeler ortada yok

Araştırma Hastanesi'ndeki görevlilerin tek tek savcılığa çağrılıp ifadesenin alınması sonucu, listede yer alan tıbbi malzemelerin "hiçbir zaman hastane envanterine geçirilmediği, malzemelerin Van'a dahi gelmediği" tespit edildi. Bunu üzerine Başsavcılık, diğer fakültelerde de benzer uygulamaların olup olmadığını tespit etmek için, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin envanterini de mercek altına aldı.

Öte yandan, Yücel Aşkın'ın evinde ele geçirilen tarihi eserler konusunda da ilginç bulgulara rastlanıldı. Aşkın'ın savcılık ifadesinde, tarihi eserlerin bir ay içinde müzeye kaydettirilmesine ilişkin olarak, "zamanım olmadı" şeklindeki beyanının da gerçekle örtüşmediği tespit edildi. İncelemelerde, beş yıl önce yayınlanan bir tarihi eser koleksiyonu kitabında, "Urartu medeniyetine ait bu eserler Yücel Aşkın koleksiyonundadır" şeklinde ifade geçmesine karşın, kitapta geçen eserlere Yücel Aşkın'ın koleksiyonunda rastlanmadı. Eserlerin, Yücel Aşkın tarafından 1 ay değil, 5 yıl geçmesine karşın Van Müzesi'ne bildirilmediği ortaya çıktı. Başsavcılık, Emniyet Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü'ne yazı yazarak, kayıp tarihi eserlerin izinin sürülmesini istedi.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber