Şehitlik sınırları jeofizik radarla belirlenecek

Çanakkale Kara Savaşları'na sahne olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, 1916 yılında Şevki Paşa haritasıyla yerleri belirlenen 24 gerçek şehitliğin sınırları, jeofizik radarla taranarak belirlenip düzenlenecek.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Ocak 2013 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şehitlik sınırları jeofizik radarla belirlenecek

ÇANAKKALE Kara Savaşları'na sahne olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, 1916 yılında Şevki Paşa haritasıyla yerleri belirlenen 24 gerçek şehitliğin sınırları, jeofizik radarla taranarak belirlenip düzenlenecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 1916 yılında Şevki Paşa tarafından çizilen haritayla yerleri belirlenen Çanakkale şehitlerinin kabir alanlarını net olarak belirleyip, 100'üncü yıl törenlerinin yapılacağı 2015 yılına kadar düzenleyip ziyarete açmak için bir proje hazırladı. Projeyi hayata geçirmek üzere ilk olarak 125 bin liraya jeofizik radar cihazı alındı. Sırada Şevki Paşa haritasıyla yerleri belirlenen, ancak sınırları tam olarak bilinmeyen 24 gerçek şehitliğin sınırlarının çizilmesi için yapılacak yüzey taramasının olduğu belirtildi.

'NET SINIRLAR ÇİZİLMİŞ OLACAK'

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, önceki yıllarda Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki gerçek şehitliklerin 1916 yılındaki Şevki Paşa haritasıyla günümüz askeri paftasına uyarlanarak yerlerinin belirlendiğini söyledi. Ardından da Gelibolu Yarımadası'ndaki 21 gerçek şehitliğin düzenlendiğini anlatan Erdoğan, "Bölgede 24 tane daha gerçek şehitlik bulunuyor. Ancak bunların kesin sınırları bilinmiyor. Şehitliklerdeki defin sınırlarını net olarak bilmek için ÇOMÜ Jeofizik Bölümü öğretim üyeleri ve tarihçilerle çalışacağız. Yüzey taraması sonucunda şehit kabirlerinin net sınırları jeofizik radarla çizilmiş olacak. Şehit kabirlerinin sınırları belirlendikten sonra projelendirilerek şehitlik yapımlarına geçilecek" dedi.

ZİYARETE AÇILAN ŞEHİTLİK SAYISI 45'E ÇIKACAK

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı olan 2015 yılına kadar alandaki bütün şehitlikleri düzenlemeyi hedeflediklerini ifade eden İsrafil Erdoğan, 24 gerçek şehitliğin daha ihya edilmesiyle birlikte Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda ihya edilerek ziyarete açılan gerçek şehitlik sayısının 45'e çıkacağını söyledi. Erdoğan, Gelibolu Yarımadası'nda 35 de anıt ve temsili şehitlik bulunduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber