Sağlık Bakanlığı, hak etmediği halde yeşil kart aldığı belirlenen 860 bin kişinin kartını iptal etti.

Haber Giriş : 15 Kasım 2003 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hak etmediği halde yeşil kart aldığı belirlenen 860 bin kişinin kartını iptal etti.

Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde 1992 yılında başlatılan yeşil kart uygulamasından yararlananların sayısı 13 milyon 400 bin kişiye ulaştı. Uygulama, bütçe üzerinde büyük bir yük oluşturmaya başlayınca hükümet konunun üzerine eğildi. 860 bin kişinin hak etmediği halde yeşil kart aldığı belirlendi. Bu kişilerin kartı iptal edildi.

Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanması amacıyla başlatılan yeşil kart uygulamasından yararlananların sayısı, ülke nüfusunun neredeyse yüzde 20'sine ulaştı. Yeşil kartlıların sağlık giderleri için 2003 yılı Kasım ayına kadar 510 trilyon lira harcandı. 2004 yılı bütçesine de 780 trilyon lira ödenek konuldu. Yüksek maliyet sebebiyle usulsüz biçimde alınan kartların tespiti için Türkiye genelinde çalışma başlatıldı. Yeşil kart alacakların hiçbir gayrimenkule sahip olmaması ve aylık gelirinin 223 milyon lira olan net asgari ücretin üçte birinden az olması şartı aranıyor. Yeşil kartları sağlık karnesine dönüştürerek, kartlara TC kimlik numarasının yazılması uygulamasını başlatan Sağlık Bakanlığı, haksız yere kart alanları belirliyor.

Yeşil Kart İnceleme Komisyonları tarafından tüm illerde yürütülen çalışmalar sonucunda, şu ana kadar hak etmediği halde kart alan 860 bin kişinin kartı iptal edildi. İncelemeler sonunda bazı vatandaşların 2 kez, bazılarının ise sosyal güvencesi veya gayrimenkulü olduğu halde kart aldıkları belirlendi. Yeşil kart sisteminden kimlik numaralı sağlık karnesi sistemine geçiş işlemleri sırasında kartlar, illerdeki sağlık müdürlükleri başkanlığında kurulan 10 kişilik komisyonlar tarafından inceleniyor. İlçelerde ise kaymakamlıklarca kurulan inceleme komisyonlarında incelenen kartlar yenileniyor. Türkiye genelinde yürütülen yenileme çalışmaları, 2004 yılı Şubat ayında tamamlanacak. Böylece Türkiye'deki yeşil kart sayısının 10 milyonun altına düşeceği tahmin ediliyor. Bu arada Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'da yaptığı açıklamada, ihtiyaç sahiplerinin yeşil kartlarının iptal edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. ?Yeşil kart öyle bir noktaya gelmişti ki, kaç tane yeşil kartlımız bulunduğunu bile bilmiyorduk. Bunu disiplin altına alıyoruz.? diyen Bakan Akdağ, bu kartların yeniden düzenlenmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin yeşil kart hizmeti almaya devam edeceklerini vurgulayan Akdağ, ?İhtiyaç sahiplerinin yeşil kartlarının iptal edilmesi gibi bir şey asla söz konusu değildir.? diye konuştu.

Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (Mernis) projesi gündeme gelmeden önce evi, arazisi hatta bankada yüklü miktarda parası olan kişiler yeşil kart alabiliyordu. Yeşil kart veren kaymakamlıklar, başvuran kişilerin diğer ilçelerde kayıtlı olan mallarından ve arazilerinden haberdar olamıyordu. Kart başvurusunda bulunanlar hakkındaki araştırma sadece bağlı olduğu kaymakamlıkta yapılınca da, boşluktan yararlanan bazı vatandaşlar hak etmediği halde yeşil kart sahibi oluyordu. Beykoz Kaymakamı Cengiz Gökçe, kendi bölgesinde yaptırdığı bir araştırma sonucunda evi, ticari taksisi ve sigortalı işi olan birçok kişinin yeşil kart kullandığını tespit ettiklerini açıklamıştı.

zaman


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber