Gündoğdu: 1982 model yönetmeliğin değiştirilmesini istiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2013 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Saç, sakal, bıyık, favori ve tırnak uzunluğu ile ilgilenen, kadınlara başı açık olmayı dayatan, kazağın yakasıyla, pantolonun kumaşıyla, ayakkabının topuk boyuyla ilgilenen, Anayasa'da ve herhangi bir kanunda olmayan 1982 model darbe dönemi kalıntısı kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesini istiyoruz'' dedi.

Gündoğdu, Memur-Sen'e bağlı sendikaların genel başkanları ile konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kuruldukları günden bu yana ekmeği ve özgürlüğü savunduklarını söyledi.

TBMM önünde kamu görevlilerinin kılık ve kıyafet özgürlüğünü elde etmeleri için 30 Kasım 2012'de ''başörtüsüne özgürlük'' eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gündoğdu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde 81 ilde konuya ilişkin basın açıklaması yaptıklarını belirtti.

Yeni yılın ilk mesai günü olan 2 Ocak'ta ülke genelinde ''serbest kıyafetle işe gitme'' sivil itaatsizlik eylemi yaptıklarını ifade eden Gündoğdu, ''Bugün, 'Özgürlük İçin 10 Milyon İmza' kampanyamızı başlatıyoruz. Düzenlediğimiz kampanyada toplanacak imzaları, Başbakanlık'a sunacağız. Kamuoyunun bunu en az 10 milyon algılayacak ve bu rakamın çok daha üzerinde imza verecektir'' dedi.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik ile kadın çalışanların ayakkabısının şekline, saçını tarama biçimine ve modeline, tırnak kesimine, gömleğin kol ve yaka şekline, etek boyuna ve başını örtüp ötmeyeceğine kadar düzenleme yapıldığını savunan Gündoğdu, aynı yönetmelikte erkek çalışanların ayakkabısından bıyığına, favorisinden kravat ve giyilecek süveterine kadar müdahale edildiğini ileri sürdü.

Gündoğdu, şöyle konuştu:

''Bir yanda büyüyen Türkiye ideali, diğer tarafta kılla tüyle giyim biçimiyle uğraşan bir devlet mantığı... Karşımızdaki tablonun özeti şu, milletin seçtiği vekiller, kendi kıyafetini seçemez. Başbakanı, cumhurbaşkanını seçen kadınlarımız, çalışma hayatında kendi kıyafetini seçemez. Artık, saç, sakal, bıyık, favori ve tırnak uzunluğu ile ilgilenen, kadınlara başı açık olmayı dayatan, kazağın yakasıyla, pantolonun kumaşıyla, ayakkabının topuk boyuyla ilgilenen, Anayasa'da ve herhangi bir kanunda olmayan 1982 model darbe dönemi kalıntısı kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesini istiyoruz. Yıl 1930, kadına seçme hakkı tanımışız. Yıl 1934, seçilme hakkı tanımışız. Yıl 2012, ne giyeceğini seçme hakkı tanımıyoruz.''

Ülkenin hür ve eşit bütün vatandaşlarının aynı hakları kullanamadığını iddia eden Gündoğdu, ''Özellikle inancı gereği başörtüsü takan kamu çalışanlarına zorla başları açtırılmakta ve bu uygulamayla bizzat devlet tarafından kadına psikolojik şiddet uygulanmaktadır. Sayın Başbakanımıza buradan çağrıdan bulunuyorum. Artık darbecilere, 'yönetmeliğinizi de alın, gidin' deme vakti geldi'' dedi.

-Kampanya bir ay sürecek-

Başörtüsü yasağının kalkması taleplerini içeren metni ve toplayacakları imzaları Başbakanlık'a sunduktan sonra Cumhurbaşkanlığı'na, TBMM'ye ve siyasi partilere de bilgi vereceklerini belirten Gündoğdu, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşları da imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bir ay sürecek imza kampanyasının, konfederasyona bağlı 11 sendika, şube başkanlıkları, il, ilçe ve iş yeri temsilcilikleri tarafından stantlar açılarak yürütüleceğini ifade etti.

Açıklamanın ardından Gündoğdu ve beraberindekiler, kampanyaya imza attı.

Muhabir: Fatma Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber