Türk Telekom'un taşınmazları sorun oldu...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2005 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay'ın sözleşmeye eklediği ?altyapı ve mevcut taşınmazların 21 yıl sonra devlete iade edileceği' cümlesi Türk Telekom'un devrinde krize yol açtı. Masadan çekilen Oger'i iknaya çalışan Telekom, taşınmazların satışının önünü açabileceklerini iletti. Devrin, 17 Kasım'da yapılması bekleniyor.

Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Oger Telecoms arasında imzalanması planlanan devir sözleşmesine saatler kala, iki madde üzerinde kriz çıktı. Anlaşmazlık, Danıştay Başkanlığı tarafından imtiyaz sözleşmesine eklenen, ?Altyapı ve mevcut taşınmazlar 21 yıl sonra devlete iade edilecek.? hükmü üzerine yaşandı. Oger Telecoms'un hukukçuları, imtiyaz sözleşmesi üzerinde yaptıkları incelemede, karşılaştıkları bu iki hüküm karşısında şaşkına döndü.

Avukatlar, devir sözleşmesini bu şartlarda imzalamayı reddetti. Türkiye'nin en büyük özelleştirme kalemlerinden olan Türk Telekom'un Oger Telecoms'a devri Danıştay'a takıldı. Telekomünikasyon Kurumu'nun Danıştay'a gönderdiği ilk taslak imtiyaz sözleşmesinde, altyapının 21 yıl sonra devlete iade edileceği yönünde bir hüküm yer almıyordu. Ayrıca, Telekom'un 1,6 milyar dolar değerindeki taşınmazlar üzerinde de her türlü tasarrufa gidilmesinin önü açıktı. Ancak, Danıştay Başkanlığı'nın, taslak metine eklediği ?Altyapı ile birlikte mevcut taşınmazlar da 21 yıl sonra geri verilecek.? kararı işletmeci kuruluşun tüm hesaplarını altüst etti. Oger Telecoms'un devir sözleşmesini imzalamaktan kaçınması üzerine Türk Telekom Yönetim Kurulu önceki gün olağanüstü toplanarak, yatırımcı firmanın çekincelerini gizli gündem maddesi olarak ele aldı. Toplantıda, altyapının 21 yıl sonra devlete devrine ilişkin Danıştay kararı hakkında bir değişikliğe gidilmesinin söz konusu olamayacağı kanaati oluştu. Bunun üzerine Oger Telecoms'un gayrimenkulleri (bina, arsa vb.) üzerinde tasarruf yapmasının nasıl önünün açılacağı gündeme geldi. Toplantıda, devir sözleşmesine eklenecek bir madde ile gayrimenkul krizinin aşılabileceği görüşüne varıldı. Karar, Oger Telecoms yetkililerine bildirildi. Bunun üzerine, devir sözleşme tarihi net olmamakla birlikte 17 Kasım tarihine ertelendi. İmtiyaz sözleşmesine Danıştay'ın eklediği son iki hüküm yer almasaydı, Oger Telecoms dün, Türk Telekom'un satış bedelinin yüzde 20'si olan 1,31 milyar doları ödeyerek, devir işlemini tamamlayacaktı.

Konu ile ilgili olarak Danıştay çevresinden alınan bilgiye göre, ?İmtiyaz sözleşmesi söz konusu haliyle Danıştay İdari İşler Kurulu'ndan çıktı. Bu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak, yargı sürecinde kararımız göz önünde bulundurulur. Biz devletin gayrimenkulü üzerindeki sınırsız tasarruf hakkına kısıtlama getirdik.? açıklamasını yaptı. Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof . Dr. Hasan İşgüzar, Telekom'un yüzde 55'inin satışının klasik anlamda bir mülkiyet satışı olmadığını belirterek, ?Bu bir imtiyaz hakkının devridir. Devredilenler taşınmazların mülkiyeti değildir. Şirket işletme imtiyazı almıştır. Bu nedenle mülkiyetleri istediği gibi tasarrufta bulunamaz. Bu imtiyaz, Türkiye'nin en prestijli yerlerindeki Telekom arsalarının üzerine gökdelenler yapılsın diye verilmedi.

Aksi bir yorum hata olur.? değerlendirmesini yaptı.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, mülkiyet yapısıyla ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada, hisse devrinin her şeyiyle bir ortaklık olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı: ?Hisse devri bir ortaklıktır. Taşınmazıyla, altyapısıyla. İlgili mevzuat da altyapının 21 yıl sonra Telekom'da kalacağını ortaya koyuyor. Bu durumda Telekom'un yüzde 55'ine sahip olan firma, 21 yıl sonunda altyapının yüzde 55 ortağı olacak. Ancak son kararı Danıştay verecek. Biz de düzenlemeyi Danıştay'ın kararı doğrultusunda yaparız.? Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, Türk Telekom'un hisse devrinin ne zaman yapılacağı konusunda henüz kendisine bilgi gelmediğini açıkladı. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'nin (IRU) 31. Dünya Kongresi'nin 2008 yılında İstanbul'da yapılmasına ilişkin protokolün imzalandığı törende gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yıldırım, ?Bu konuyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ilgileniyor.? dedi. Yıldırım, Türk Telekom'a kamu hisselerini temsilen atanacak 4 yönetim kurulu üyesini belirleyip belirlemediği sorusuna da ?Ne zaman öyle bir ihtiyaç olursa gereğini yaparız, hemen karar veririz.? cevabını verdi. Türk Telekom'un yeni yönetim kurulu 10 kişiden oluşacak ve üyelerin 6'sı Türk Telekom'u satın almak üzere kurulan Oger Telekomünikasyon AŞ'den, 4'ü de kamudan atanacak. Kamu adına atanacak üyelerden biri ise altın hisseyi (imtiyazlı hisse) temsil edecek.

Suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ailesinin sahip olduğu Saudi Oger'in şirketi Oger Telecoms ile Telekom Italia ve BT Telconsult Konsorsiyumu, 1 Temmuz 2005'te yapılan Türk Telekom ihalesinde 6,650 milyar dolar teklif vermişti. Böylece Türk Telekom'a toplam değerde verilen fiyat 11 milyar 909 milyon doları bulmuştu. İhale sonrası Oger Telecoms'un ana hissedarı Hariri, ödemenin taksitli olarak yapılacağını duyurmuştu. Oger Telecoms, satış bedelinin yüzde 20'si olan 1 milyar 310 milyon doları ödediği an hisse devri işlemi yapılacak.

Danıştay'da madde değişti

Danıştay Başkanlığı'na gönderilen taslak imtiyaz sözleşmesinde "Altyapı 21 yıl sonraki mer'i mevzuata göre değerlendirilir." hükmü yer alıyordu. Bu maddeye göre, altyapının kimde kalacağı konusu açık bırakılmıştı. Danıştay'dan çıkan taslak imtiyaz sözleşmesinde ise '21 yıl sonraki mer'i mevzuata göre' hükmü değiştirilerek, "Altyapı 21 yıl sonra çalışır vaziyette devlete iade edilecek." ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber