Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu oluşmadığından, 8 katrilyon liralık fon ortada kaldı. Devasa boyutlara ulaşan fonu geçici olarak Kurum bürokratları yönetiyor.

Haber Giriş : 16 Kasım 2003 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu oluşmadığından, 8 katrilyon liralık fon ortada kaldı. Devasa boyutlara ulaşan fonu geçici olarak Kurum bürokratları yönetiyor.

5 Temmuz 2003 tarihinde İŞKUR Kanunu ile İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklik sonucu, İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) Yönetim Kurulu ve Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu birleşleştirildi. Yapılan düzenlemeyle üyelerin görev sürelerinin üç ay sonunda tamamlanacağı belirtildiğinden, bu kişilerin 5 Ekim 2003 tarihi itibarıyla görevleri sona erdi. Ancak, üç aylık süre içinde kamudan gelecek üyelerin atamasının halen yapılmaması nedeniyle, kurum yönetim kurulu oluşmadı. Dolayısıyla milyonlarca işsizin umut bağladığı fon sahipsiz kaldı. Yeni yönetim kurulu oluşuncaya kadar Fon kaynaklarının piyasa şartlarında değerlendirilmesi ve İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili işlemleri İŞKUR bürokratları yürütecek.

Kurumun en yüksek yönetim, karar, yetki ve sorumluluğa sahip olan organı yönetim kurulu, genel müdürün başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanının ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanın önerisi üzerine müşterek kararla atanan birer temsilci ile en çok üyeye sahip işçi konfederasyonu(Türk-İş), işveren konfederasyonu(TİSK) ve Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunca(TESK) belirlenen birer üyeden olmak üzere altı üyeden oluşuyor. Üç yıllık süreyle atanan yönetim kurulu üyelerinin, finans konusunda yeterli deneyime sahip olmaları gerekiyor.

Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu'nda Türk-İş'i Hasan Hüseyin Kayabaşı, TİSK'i Uras Tantuğ ve TESK'i İbrahim Yönel temsil ederken, kurum, Hazine ve bakanlık temsilcileri halen belirlenmedi. Ayrıca, kurum yönetim kuruluna Başkanlık edecek olan genel müdürlük makamı da vekaleten yürütülüyor. Halen vekaleten genel müdürlük görevini sürdüren Necdet Kenar'ın kararnamesinin Başbakanlık'ta beklediği belirtiliyor.

İşsizlik Sigortası Fonu, kurulduğu tarihten bu yana, profesyonel bir anlayışla yönetildi. Gelirlerinin yüksek ve kaynaklarının iyi değerlendirilmesi nedeniyle kısa sürede Türkiye'nin en büyük fonu haline geldi. Şişen fonun kontrol altına alınması için hükümet, prim miktarlarını azaltma, işsizlere verilen ödenek miktarını artırma ve ödenekten yararlanma koşullarını kolaylaştırma gibi çeşitli alternatifler üzerinde çalışıyor. 31 Ekim 2003 tarihi itibarıyla Fonun toplam gelirleri; 2 katrilyon 631 trilyon lira işçi ve işveren primi (gecikme zammı dahil), 940 trilyon 602 milyar lira devlet katkısı, 2 trilyon 737 milyar lira idari para cezası ve 4 katrilyon 777 trilyon lira faiz geliri olmak üzere toplam 8 katrilyon 352 trilyon lira olarak gerçekleşti. Fonun toplam giderleri ise 183 trilyon 841 milyar liraya ulaşırken, giderler düşüldükten sonra, fonun toplam varlığı 8 katrilyon 168 trilyon liraya buluyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber