Leyla Şahin: Bana yaratık gibi davranmayın

Haber Giriş : 12 Kasım 2005 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki türban yasağını onaylayan AİHM kararının taraflarından Leyla Şahin, dün Avusturya'dan İstanbul'a geldi ve basının önüne geçti. Şahin "Bana yaratık gibi davranmayın, benden korkmayın" dedi, davasının bitmediği mesajını da verdi

AİHM'nin türban kararının yankıları sürürken davanın tarafı Leyla Şahin ilk kez dün konuştu. Şahin tıp eğitimini tamamladığı ve uzmanlık için eğitimine devam edeceği Avusturya'dan dün İstanbul'a geldi. Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği'nde (AK-DER) basın toplantısı düzenleyen Şahin "Ben uzaydan gelmedim. Bana yaratık gibi davranmayın. Ben de sizin gibi Cumhuriyet çocuğuyum" dedi. İşte Şahin'in açıklamaları...

Evrensellik kuralı hiçe sayıldı

İnsan hakları evrenseldir ve hiçbir ülkenin veya kurumun tekelinde değildir. Bu kurumun adı AİHM dahi olsa. Benimle bağdaşmayan gerekçeler sunulmuştur. Başörtülü kayıt yaptırdığım ve 5 yıl boyunca sorunsuz olarak okuduğum görmezlikten gelinerek varolmayan yasağı bildiğim iddia edilmiştir.

Beni figüran olarak kullandılar

Mahkeme açıkça başörtülü okumak veya okumamak dayatması içindedir. Mahkeme somut hiçbir temeli olmayan korkularını, endişelerini adalet duygularının önüne geçirerek siyasi bir karar vermiştir. Önceden kafalarında oluşturduğu karar için beni adeta bir figüran olarak kullanmıştır. AİHM bir "engizisyon" kurumu değildir.

Eğitim hakkı elimizden alındı

Mahkemeye göre İslami başörtüsü takanlar, eğitim hakkına layık insanlar değildir. Bu gerici ve ayrımcı tutum, adı "insan hakları" olan koskoca bir mahkemeye hiç mi hiç yakışmamaktadır. Bu kararla dünya barışına olumsuz etki yapılmış medeniyetler çatışması körüklenmiştir. Karar sahipleri insanlık ve tarih karşısında büyük sorumluluk altında kalacaktır.

Tarih beni de Galileo gibi haklı çıkaracaktır

Türk kadınları da diğer tüm dünya kadınları gibi ne giyeceklerine kendileri karar verebilecek kabiliyettedir. Mahkemece "Türkiye'ye özel şartlar altında" ifadesiyle uygun görülen bu yasağı, Avrupa ülkelerindeki gibi kendi gençliğine cesaretle güvendiğini ifade ederek gecikmeden kaldırmalıdır. Toplumsal mutabakat yeniden hayata geçirilmelidir.

Mahkeme vermiş olduğu kararla başörtüsü yasağına son noktayı koymamıştır. Tam tersine bu yasakla ilgili olarak daha çok konuşup tartışılacak bir süreci başlatmıştır. Hiçbir şey bitmemiştir. Yasak devam ettiği sürece sorun var demektir ve çözümlenmek zorundadır.

Tarihe bakıldığında mahkemelerinde yanlış karar verdiği görülmektedir. Tarihsel gelişim sürecinde bu hatalar düzeltilmiş ve haklının hakkı iade edilmiştir. Ben de bir gün gaspedilen haklarımın iade edileceğinden eminim. Tarih beni haklı çıkaracaktır. Tıpkı Galileo gibi.

Başbakana 'Paris' cevabı

Leyla Şahin, Başbakan Erdoğan'ın Fransa'daki olayları türban sorunuyla ilişkilendirmesine katılmadığını söyledi. Şahin "Başörtülü olduğumuz için okul kapısına atıldığımız dönemlerde bile tek bir çöpe bile zarar vermedik" dedi.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber