Artan miyom ameliyatlarında beslenme etkisi

Rahimde görülen en yaygın tümör olan miyom (myom) ameliyatlarındaki artış dikkat çekiyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Ocak 2013 08:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sadece bir hastanede bir haftada, 10 kadın ameliyat oldu. Uzmanlar tabloyu, çevresel ve beslenmeye bağlı faktörlere bağlıyor. Kadın Doğum uzmanı Prof. Dr. Rehat Faikoğlu, geçtiğimiz yıllarda 35-40 yaş arası kadınlarda görülen miyomların, görülme yaşının 20'li yaşlara kadar düştüğünü ve erken teşhiste bulunmayan kadınların rahmini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Faikoğlu, "Miyomların oluşmasında birçok etken var. Ama son zamanlarda en büyük etken beslenme ve çevresel etkiler. Bunun için kadınlara yıllık kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum. Ayrıca doğum yaşını çok geciktirmesinler. Bilinçsiz doğum kontrol yöntemleri de miyomları tetikliyor" dedi. Prof. Faikoğlu, miyom belirtileri için de şu bilgileri verdi: "Sıklıkla belirti vermez. Tesadüfen jinekolojik muaynelerde ortaya çıkıyor. Adet kanamalarını artırıyor veya düzensizliğe neden oluyor. Karında büyüme ve şişlik oluşturuyor."

TANI KOYMAK KOLAYLAŞTI

Prof. Dr. Cansun Demir: Ne yazık ki 4 kadından birinde miyom tespit ediliyor. Tanı tekniklerinin yüksek teknoloji ile tanışması, en küçük miyomun bile tespitini kolaylaştırdı. Ayrıca özellikle SGK anlaşmalı özel hastanelerde, SGK'dan para alabilmek için miyom ameliyatlarında büyük bir patlama yaşanıyor.

Dr. Murat Berksoy: Son 25 yılda beslenmeyle ilgili hayatımıza giren plastikler büyük zarar içeriyor. Plastik damacana sulardan uzak durun. İkincisi, hayvanların yetiştirilme tarzı çok değişikti. Yemle besleniyor ve hareket etmiyorlar. Yemlerdeki kimyasallar kadınların hormonlarını bozuyor. Üçüncüsü deniz ve ırmaklara karışan atık maddeler. Dördüncü etken de gıdaların saklanma koşulları...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber