İyi eğitim gören 100 gençten 59'u yurtdışına gidiyor. Türkiye beyin göçünde 34 ülke içinde 24 üncü sırada.

Haber Giriş : 17 Kasım 2003 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İyi eğitim gören 100 gençten 59 yurtdışına gidiyor. Türkiye beyin göçünde 34 ülke içinde 24 üncü sırada.

Ege Üniversitesi'nin (EÜ) Ankara, İstanbul ve İzmir'de devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 120 kişi üzerinde hazırladığı araştırma, gençliğin yüzde 83'ünün yurt dışında yaşamayı istediğini ortaya koydu. Yüzde 17'lik bölüm ise özellikle dil eğitimi için ülke dışına çıkma tercihinde bulundu.

EÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahsen Armağan yönetiminde gerçekleştirilen araştırma, üniversitelerin İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri ile Mühendislik fakültelerinin son sınıflarında okuyan öğrenciler üzerinde hazırlandı.Yard. Doç. Dr. Armağan'dan alınan bilgiye göre, sözkonusu çalışmada genç beyinlerin, ''ekonomik-siyasal istikrarsızlık, işsizlik, gelecek kaygısı ve niteliksiz eğitim'' gibi nedenlerle bu tercihte bulundukları belirlendi. Siyaset ve iş dünyasının beyin
göçüne duyarsız davranması, istihdam ve fırsat kaynaklarının eşit dağılmaması, sistemli bir Milli Eğitim politikasının yokluğu, iş hayatına yeni adım atan veya atmak üzere olan kişilerin demotivasyonu,gençlerin diğer gerekçelerini oluşturdu.

Araştırmada, gençlerin ''fırsatlar ülkesi'' olarak değerlendirdikleri ABD, yüzde 30 ile en çok tercih edilen ülke oldu. Bunu yüzde 21 ile İngiltere, yüzde 13 ile Kanada, yüzde 11 ile Japonya ve Uzakdoğu, yüzde 6 ile Almanya, yüzde 2 ile Fransa ve İtalya, yüzde 17 ile diğer ülkeler izledi. Gençler yurt dışını seçerken, daha nitelikli eğitim ve daha iyi çalışma koşullarına kavuşma isteğini bildirdi. Yabancı dili geliştirme arzusu da tercihlerde öncelikli olarak yer alırken, bu sayede Türkiye'ye dönüşlerinde daha nitelikli iş bulma, gösterilen hedefler arasında yer aldı. Ülke dışında çalışmayı tercih edenler ise ''daha iyi ücret, kariyer sahibi olma ve sosyal güvence'' gerekçelerini
gösterdi.

Araştırmaya göre öğrenciler, bu hedefleri için en çok ailelerine güveniyor. Gençlerin yüzde 41'i aile desteğini, yüzde 25'i özel bursları, yüzde 12'si ise devlet burslarını kaynak gösterdi. Diğer yüzde 28'lik bölüm, ağırlıklı olarak part time çalışmayla harcamalarını karşılayabileceğini belirtirken, bunların arasında evlenerek kalmayı isteyenler de yer aldı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarından alınan bilgiye göre, beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24. sırada yer alan Türkiye, iyi eğitim gören 100 kişiden 59'unu elinden kaybediyor. Bu konuda YÖK'ün hazırladığı bir raporun ise Türkiye'nin, en çok öğrenci gönderen/okutan ülkeler arasında 11. sırada yer aldığını ortaya koyduğu bildirildi. 24 bini Almanya'da, 15 bini ABD'de olmak üzere 50 binden fazla gencinin yurt dışında eğitim gördüğü Türkiye'nin, ABD'de en fazla öğrencisi bulunanlar listesinde 9. sırada yer aldığı kaydedildi. Bu arada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TEKAM)'ın yaptığı bir araştırma, yurt dışına çıkan gençlerin yüzde 59'unun, lisans veya lisans üstü eğitimlerinden sonra ülkeye geri dönmediğini ortaya koydu. TEKAM Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, beyin göçünün, ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının daha da artmasına neden olduğunu belirtti. İnsanlarının yaşam kalitesini artırmanın, bilim, teknoloji ve buluş yeteneğinin yükselmesine bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, bunun da ancak yetişmiş beyinlerle başarılabileceğini vurguladı.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber