Mimar ve mühendislerin asgari ücreti 2 bin 700 TL

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yapılan iş birliği protokolü ile mühendis, mimar ve şehir plancıları 2013 yılı için asgari brüt ücret olarak belirlenen 2 bin 700 TL'nin altında çalıştırılamayacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2013 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Gülpak, SGK'nın kayıt dışı istihdamı azaltmak için çalışmalar yaptığını söyledi. Bu çalışmalar kapsamında 31 Temmuz 2012 tarihinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile SGK arasında protokol yapıldığını hatırlatan Gülpak, "SGK Başkanlığı ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği arasında yapılan işbirliği protokolü yapıldı. Bu protokolün esas itibarıyla amacı SGK'ya eksik bildirilen ücretlerin önüne geçmektir. Kurum olarak yaptığımız incelemelerde, bazı sigortalılarımızın bildirimlerinin yapılmasına karşın, eksik ücret bildiriminde bulunulduğu, bunun da hem kurumun hem de sigortalının kaybına neden olduğu bilinmektedir. Kurumumuz ciddi bir prim gelirinden mahrum kalırken, sigortalılarımız ise kısa vadede hastalanmaları ya da iş kazası hallerinde raporlu kaldıkları zaman daha düşük tutarlarda geçici iş göremezlik ödeneği almakta, uzun vadede ise daha düşük emekli aylıkları almaktadırlar" dedi.

Yapılan bu işbirliği protokolü ile mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretlerinin daha düşük düzeylerde bildirilmesinin önüne geçileceğini vurgulayan Gülpak, "Bu meslekleri icra edenlerin 2013 yılı için asgari brüt ücret 2 bin 700 TL olduğu Türk Mühendis ve Mimar Odası tarafından tespit edilmiştir. Bu kapsamda 2013 yılı Ocak ayı aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken, bu meslek guruplarının ücretlerini, brüt 2 bin 700 TL’nin altında işverenlerimizin bildirmemeleri gerekmektedir. Aksi halde bildirimde bulunan işverenler ile ilgili olarak kurumumuz, inceleme ve denetim görevini yerine getirecektir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber