Gümrük'ten bilgisayar işletmeni açıklaması

Gümrük ilanındaki bilgisayar işletmeni kadrosuna dair haberimiz için Gümrük ve Ticaret Bakanlığından açıklama geldi. Ancak gördük ki haberimiz tamamen yanlış anlaşılmış. Durumun kontrolü veya çözüm ise hala yok!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2013 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük'ten bilgisayar işletmeni açıklaması

Gümrük ilanında yer alan 80 bilgisayar işletmeni kadrosu için bilgisayar operatörlüğü mezunu istenmektedir. Ancak 3249 bilgisayar programlama bölümü mezunlarının belirttikleri kaygılar doğrultusunda önem arz eden bu konuyu haberleştirmiştik. Haberimizi okumak için tıklayınız.

Haberimizin yayınlanması üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığından sitemize bir açıklama gönderilmiştir.

Bakanlığın açıklaması

KONU: 2013/1 B Grubu Personel Alım ilanında yer alan Bilgisayar İşletmeni unvanı ile ilgili olarak mezun olunacak bölümler içerisinde "Bilgisayar Programcılığı" adlı bölüme yer verilmediği, ancak "Bilgisayar" adlı bir bölüm olmadığı halde mezun olunacak bölümler içerisinde sayıldığı, "Bilgisayar Programcılığı" bölümünden mezun olanların başvuruda bulunmasına imkan verilmesine ilişkin olarak gelen talepler.

AÇIKLAMA: 2013/1 B Grubu Personel Alım ilanında "Bilgisayar İşletmeni" unvanı için, "Meslek Yüksekokullarının; Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği, Bilgi İşlem programlarının birinden mezun olmak" ifadesi yer almaktadır.

Gelen taleplerde belirtilen "Bilgisayar Programcılığı" bölümü ilanımızda sayılan bölümler arasında bulunmamaktadır.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'ndan alınan ve bir örneği de ekte sunulan 24.04.2012 tarih ve 018013 sayılı yazı ekindeki listenin (aynı listeye YÖK'ün resmi internet sitesinden www.yok.gov.tr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=868 adresinden ulaşılabilir) 6 ncı sayfasında yer alan "Bilgisayar Kullanımı" başlıklı kısımda;

Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği, Bilgi İşlem bölümlerinin "Bilgisayar Operatörlüğü" bölümüne denk olduğu ve sayılan 4 programın hepsinin yeni adının "Bilgisayar Operatörlüğü" olduğu belirtilmiştir.

2013/1 B Grubu ilanımızda söz konusu yazıya istinaden "Bilgisayar İşletmeni" unvanı için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın bu belirlemesi esas alınmıştır.

Arz ederim.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Personel Dairesi Başkanlığı

Bakanlık ne anlamış?

Bakanlığın yukarıda linki verilen haberimizden anladığı şudur: "işletmenlik kadroları için bilgisayar operatörlüğü bölümü ile beraber bilgisayar programcılığı bölümü de başvursun isteniyor."

Ve Bakanlık da bu talebe karşılık açıklamasında "YÖK'e göre bu bölümler denk değil ve bilgisayar programcılığı bölümünden başvuru kabul edemeyiz." demektedir.

Biz bölüm denkliklerini gayet iyi biliyoruz

Önlisans ve lisans bölümlerinin eşdeğerlikleri YÖK tarafından belirlenmekte ve DPB tarafından nitelik kod kılavuzuna işlenmektedir. Bu kılavuza göre bilgisayar operatörlüğü ve dengi bölümler 3253 kodu içinde gösterilmiştir. Bilgisayar programcılığı ve denk sayılan bölümler ise 3249 kodu içerisindedir.

Kısacası bu bölümlerin denk olmadığını zaten biliyoruz ve Bakanlığın bu şekilde bir cevap vererek konudan sıyrılmaya çalıştığını düşünüyoruz.

Gümrük için 4 adımda haberimizin içeriği

1- İlanda 80 bilgisayar iletmeni için bilgisayar operatörlüğü ve dengi bölümler istenmiştir.

2- Bu bölümlerin eski olduğu ve şuan 70 üstü puana sahip yeterli mezun olmadığı düşünülmektedir.

3- Kadroların boş kalmaması için veyahut da daha fazla adayın yarışmasına imkan tanınması için bilgisayar operatörlüğünden 70 üstü alan aday sayısı ÖSYM ile görüşülerek teyit edilmeli.

4- Yeterli aday yoksa gerekli bölümler eklenmeli.

Başvurular için son günler

Gümrük başvuruları 26 Ocak'ta sona eriyor. Adaylar ise kaygılı. Bakanlığın bu konuyu "anlaması" ve "gerekli önlemi alması" için biraz acele etmesi kamu yararı için uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber