'Öğretme adayıyım, gerginim'

Haber Giriş : 16 Kasım 2005 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Levent Eraslan, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlanan öğretmenlerle ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılan 600 öğretmenin büyük bölümü, sınav kaygısı yaşadıklarını, bu yüzden ruhsal sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Araştırmaya göre sınavda başarısız olmaktan korkan öğretmenlerde baş ağrısı, mide kasılmaları gözlemlenebiliyor. Kimileri depresyona giriyor, gelecek kaygısı ve korkusu yaşıyor. Bu yüzden askerliklerini veya evliliklerini erteleyebiliyorlar.

Araştırmanın ortaya çıkardığı diğer sonuçlar ise şöyle oaldu:

Öğretmen adayları sosyal yaşamlarında da çeşitli sıkıntılar çekiyor. KPSS'yi kaybedip öğretmen olamamaktan ve ailelerine yük olmaktan endişe ediyorlar.

Öğretmen adayları Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı güvensizlik içinde. Bu durum ileride görev yapacakları kuruma karşı öğretmenlerin, olumsuz tutum içinde olduklarını gösteriyor.

Yeni okula ihtiyaç yok

ARAŞTIRMANIN ?Öneriler' bölümünde Milli Eğitim Bakanlığı'na bazı tavsiyelerde bulunuldu. Öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerine ek olarak yeni bir okulun daha açılmaması gerektiğinin savunulduğu ?Öneriler'de, şöyle denildi: ?Yeni açılacak üniversitelerde eğitim fakültelerinin olacağı gibi açıklamalar talihsizliktir. İş alanı kamu ile sınırlı olan ve mezunlarının istihdam olanağı bulamayacağı yeni eğitim fakülteleri açılmamalıdır.

Öğretmen yetiştirme sistemi genel olarak programlar, öğretim elemanları, öğretmen seçimi ve istihdamı açısından tüm tarafların katılımı ile tartışılmalıdır.?

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber