Güler: Boşa akan suları depolayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2005 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin boşa akan sularını depolayacaklarını bildirdi.

Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2006 bütçesini sunarken, petrol fiyatlarının artmasına rağmen elektrik ve doğalgaz fiyatlarını artırmadıklarını kaydetti.

Elektriğe 3 yıldır zam yapmadıklarını, hatta zaman zaman indirime gittiklerini anlatan Güler, "Geçmiş yıllarda böyle bir dönem yok. Biz görevi devraldığımızda, neredeyse elektriğe her hafta zam yapılıyordu. Bunu, elektrik üretiminde yerli girdi oranlarını artırarak başarıyoruz. Elektrikte yerli ve yabancı girdi oranları yüzde 50 olarak eşitlendi" diye konuştu.

Rusya'dan alınan doğalgazın tek fiyata bağlanması ve "almasan da öde" zorunluluğundan kurtulmalarıyla rahatladıklarını belirten Güler, kömür ve suya ağırlık vererek maliyetleri düşürdüklerini söyledi.

Güler, elektrikte dağıtımdan sonra üretimi de özelleştireceklerini belirterek, elektrik şebekelerini yenileme çalışmasına başladıklarını, elektrik üretiminin arttığını, mevcut şebekenin, yükü kaldıramaz duruma geldiğini kaydetti. Güler, şebekeyi bazı yerlerde yeraltına aldıklarını belirterek, böylece görüntü kirliğinin azalacağını ve kayıp-kaçak oranının düşeceğini belirtti.

Güler, Türkiye'nin boşa akan sularını depolayacaklarını, bu yönde çalışmalar yaptıklarını bildirerek, Ege ve doğu Anadolu bölgelerinde zengin jeotermal yatakları bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, zorunlu alımlardan dolayı elinde fazla doğalgaz bulunduğunu ifade eden Güler, doğalgazın tüketimi için şehirlerin ısıtılması projesini hayata geçirdiklerini, 65 ilin doğalgazla ısınmasını hedeflediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber