YSK Başkanlığı sona eren Em, icraatlarını anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2013 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK Başkanlığı sona eren Em, icraatlarını anlattı

Aylin Sırıklı Dal - Ferdi Türkten - YSK Başkanlığı sona eren Ali Em, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmalarını sağlamak amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, takriben 126 ülkede sandık kurmayı planladıklarını, kurulacak sandık sayısının 300-500 arasında olabileceğini söyledi.

Görev süresi dün sona eren Em, devir teslim öncesinde son röportajını AA'ya verdi.

YSK üyeliğine Yargıtay Genel Kurulu'nca 2007 yılında seçildiğini ve 2010 yılından bu yana başkanlık görevini yürüttüğünü anımsatan Em, başkanlığı döneminde, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulmasına ilişkin seçim, 17 Ekim 2010'da yapılan HSYK üyeliği seçimi ve 12 Haziran 2011'deki 24. dönem milletvekili genel seçimlerini yaptıklarını anlattı.

Seçimlerin düzen içerisinde yürütüldüğünü ve seçmen iradesinin sağlıklı gerçekleşmesinin sağlandığını söyleyen Em, seçimlerde de SEÇSİS sisteminden azami olarak yararlanıldığını belirtti.

SEÇSİS ile seçim sonuçlarının, il, ilçe oy sonuçlarının YSK'ya ve diğer merkezlere anında iletildiğini kaydeden Em, milletvekili genel seçiminde ilk kez seçime katılan siyasi parti genel merkezlerine kurulan ekranlara il ve ilçelerden gelen sonuçların anında aktarıldığını hatırlattı.

EM, ''Bu bir yenilikti. Siyasi parti genel merkezine verdiğimiz bu sonuçlar anında genel merkezde görüldüğü için herhangi bir itiraz ve şikayet durumunda derhal ilgili merciye iletme durumu oldu. Dolayısıyla seçim sonuçlarını da 2 saat gibi kısa bir sürede kamuoyuna duyurmuş olduk'' diye konuştu.

Başkanlığı döneminde şeffaf sandık uygulamasına geçildiğini, kabinlerin yenilendiğini dile getiren Em, ''Neyin ne şekilde yapıldığı herkesin gözü önünde gerçekleşmiş oldu'' dedi.

Ali Em, daha önceki seçimlerde uygulanan parmak boyama işlemini de sona erdirdiklerini anlatarak, mükerrer oy kullanımının önüne geçmek için TC kimlik numarasına göre seçmen kütüklerini oluşturduklarını, bu nedenle mükerrer kayıt ve oy kullanımının mümkün olamayacağını kaydetti.

-Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanması-

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların yaşadıkları ülkelerde oy kullanmalarını sağlamak amacıyla yapılan düzenlemeyi de hatırlatan Em, ''Yurt dışındaki vatandaşlarımızın sandıkta oy vermesine ilişkin yasanın çıkmasında kurulumuzun ve başkanlığımızın katkıları büyük olmuştur'' ifadelerini kullandı.

İlgili kanun çıktıktan sonra Kurul'un yasa gereği yeni düzenlemeler yaptığını, sandıkların nerede, nasıl kurulacağına ilişkin bir altyapı çalışması hazırladıklarını söyleyen Em, şöyle devam etti:

''Takriben 126 ülkede sandık kurmayı düşünüyoruz. Sandıkların sayısı şu anda kesin vermek mümkün değil ama 300-500 arası olabilir. Yalnız yurt dışındaki seçmenin yoğunluğuna göre vardiya usulü uygulama imkanımız da olabilecek. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın birçoğu oy verme günü işinde olabilir veya herhangi bir nedenle gelemeyebilir. Yoğun olan yerlerde 24 saat esas alarak 2 vardiya yapmayı düşünüyoruz. 07.00-16.00 ile 16.00-23.00 saatleri gibi vardiya düşünüyoruz.''

Yurt dışında yaşayan seçmenler için bunun büyük kolaylık sağlayacağını ifade eden Em, bu vatandaşların hangi sandıkta hangi tarihte oy kullanacağını YSK'nın sitesinden öğrenebileceğini kaydetti.

Seçim zamanı Gümrük kapılarında oy verme işleminin de aynen devam edeceğini kaydeden Em, ''Çünkü bazı bölgelerde seçmen seçim yerine ulaşamayabiliyor veya tatile gidebiliyor. Bunların oy verme hakkından mahrum olmaması için bu imkanı da sağlayacağız'' diye konuştu.

Türklerin yaşadığı 126 ülkede, Türkiye'nin büyükelçilik ve konsolosluklarında seçim sandıklarının kurulmasının planlandığını söyleyen Em, fiziki imkansızlıklar olması halinde o ülkenin izin verdiği koşullarda ayrıca düzenleme yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Yaptıkları ön çalışmaya göre, siyasi partilerce görevlendirilecek bin 500 personelle birlikte 2 bin 500'e yakın personelin seçim döneminde yurt dışında çalışmasını planladıklarını dile getiren Em, siyasi partiler tarafından bildirilmesi gereken isimlerde eksiklik olması halinde Kurul'un bu eksikliği gidereceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nca düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda ''Vatandaşlarımızın yurt dışında oy kullanmaları'' oturumuna katılarak büyükelçilere konuyla ilgili bilgi verdiğini anımsatan Em, burada büyükelçilerin belirttikleri bazı imkansızlıkları seçimlere kadar giderilmeye çalışılacağını ifade etti.

Ali Em, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, halk oylamasında, cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili seçiminde oy kullanabileceğini, mahalli idare seçimlerinde ise oy kullanamayacağını kaydetti.

-Mobil sandık uygulaması-

Em, engelli vatandaşlarla ilgili çalışma başlattıklarını ve Başbakanlığa bildirdiklerini söyledi.

Seçim hukuku yönünden engelli tanımını getirdiklerini anımsatan Em, ''Buna göre, engellilerin seçim zamanı hem oy kullanmaları hem de gerek resmi gerek özel televizyonlarda yapılan propagandaları engelli vatandaşlarımızın anlamasına imkan sağlayacak şekilde altyazı ve işaret dili de olacak'' dedi.

75 yaş üzerindeki seçmenlerin ve engelli seçmenlerin oy kullanmalarını kolaylaştırıcı tedbirler de öngördüklerini ifade eden Em, şunları kaydetti:

''Sandıkların, mevcut uygulamada olduğu gibi binaların giriş katlarına konulması sağlanacak, üst katlara konulmasından kaçınılacak. Bir başka yenilik olarak huzurevi, yaşlı bakım, rehabilitasyon merkezi, özürlüler bakım rehabilitasyon ve aile danışma merkezi gibi yerlere burada kalanlar için ayrı sandıklar kurmayı, sandıkları onların ayağına götürmeyi düşünüyoruz.

Hayatını başkasının yardım ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek şekilde sürekli olarak evinde yatağa bağlı olan ve oy verme günü sandığa gidemeyecek durumda olan seçmenler bu durumlarını sağlık raporlarıyla belirlemeleri halinde sandığı onların ayağına götürmeyi, yani gezici, mobil sandık uygulamasına geçmeyi düşünüyoruz.

Bu mobil sandıklar anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde olacak. Mahalli idare seçimlerinde seçim çevresi tanımı itibarıyla bazı sıkıntılar var o sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz.''

-Seçmen sayısı 54 milyonun üzerinde-

Türkiye'de seçmen sayısının 51 milyon 560 bin 844 olduğunu, yurt dışındaki 2 milyon 689 bin 438 seçmenle birlikte bu rakamın 54 milyonu aştığını belirten Em, YSK'nın teşkilat yapısını da buna göre yeniden düzeleme ihtiyacı duyduklarını ve bu çalışmayı da yaparak Başbakanlığa sunduklarını bildirdi.

Bu çalışmada hem Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü hem de yurt dışındaki seçimlerin koordinasyonunda kurullar ve başkanlığa yardımcı olmak üzere Yurt Dışı Seçim İşleri Daire Başkanlığı kurulmasının planlandığını anlatan Em, daire başkanlığının yurt dışı seçim kurulu, YSK ve Dışişleri Bakanlığıyla koordineyi sağlayacağını kaydetti.

YSK'da tetkik hakimlerinin de olmasını istediklerini dile getiren Em, bu önerilerin tasarı haline getirilmesinin Başbakanlığın takdirinde olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretlerinde YSK binasına ilişkin sıkıntılarından söz ettiğini ve Danıştay'ın eski binasının YSK'ya verildiğini anlatan Em, binanın iç dizaynının tamire muhtaç olduğunu, bununla ilgili çalışmaların da TOKİ tarafından yürütüleceğini kaydetti.

Em, ''Tahmin ediyorum kurum oraya gittiğinde büyük bir sıkıntıdan kurtulmuş, daha verimli çalışma imkanı bulmuş olacak'' dedi.

YSK'nın Türkiye genelinde seçimin düzen içerisinde yürütülmesi bakımından en büyük görevi yapan kurumlardan olduğunu ifade eden Ali Em yeni başkan ve üyelere başarılar diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber