DPB, memurlar için çalıştay düzenledi

Devlet Personel Başkanlığı, Abant'ta 'Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı' düzenliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2013 01:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DPB, memurlar için çalıştay düzenledi

Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu (Kamu-Sen) Genel Başkanı İsmail Koncuk, ''Kamu yönetiminde hizmetleri düzenlerken, bu hizmetleri sunan kamu görevlilerinin sorunlarını görmezden gelmek, akılcı bir yaklaşım olmasa gerektir'' dedi.

Devlet Personel Başkanlığı'nca Abant'ta düzenlenen ''Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı''nda konuşan Koncuk, kamu hizmetinden faydalananların ve hizmeti sunanların durumlarından hoşnut olmadıklarını savundu.

Kamu yönetimi alanında oluşan aksaklıkların büyük çoğunluğunun hizmetleri sunanların yaşadığı sorunlardan kaynaklandığına dikkati çeken Koncuk, ''Kamu yönetiminde hizmetleri düzenlerken, bu hizmetleri sunan kamu görevlilerinin sorunlarını görmezden gelmek, akılcı bir yaklaşım olmasa gerektir. Bugün ülkemizde kamu hizmetlerinin yetersizliği ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayamadığı yolundaki düşüncelerin temelinde kamu çalışanlarının sorunlarının gerçek anlamda çözülmemesi yatmaktadır'' şeklinde konuştu.

Kamuda ücret sisteminin karmaşık hal aldığını, kamu görevlilerinin mali haklarını dahi bilemez hale geldiğini öne süren, Koncuk, atama, sicil, yer değiştirme, terfi gibi birçok konuda ciddi sorunlar oluştuğunu iddia etti.

Sistemin düzenlenmesi ve 21. yüzyılın şartlarına uygun hale getirilmesinin zorunlu hale geldiğine dikkati çeken Koncuk, ''Hizmetlilerin ek gösterge sorunu, memurlarımızın öğretmenlerimizin, teknisyenlerin şeflerin ek ödeme başta olmak üzere maruz kaldıkları adaletsizlikler, çalışanlarımızı canından bezdirmiştir'' diye konuştu.

-KESK Genel Başkanı Özgen-

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen de son dönemde kamuda esnek çalışma ve bireysel performansa dayalı istihdam biçimlerinin uygulanmak istendiğini, buna bağlı olarak kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğini ileri sürdü.

Özgen, şöyle konuştu:

''İstihdam yönünden son 10 yılda, daha az personel çalıştırma, taşeronlaştırma, sözleşmeli personel uygulaması, geçici süreli sözleşmeli personel çalıştırma, 4-B, 4-C, 50-D, çakılı sözleşmeli çalışma, geçici mevsimlik işçilik gibi uygulamalarla kamu kesiminde istihdam yapısı çok parçalı ve eşitsizlik temelinde yeniden yapılanmıştır. Güvencesizliğin gittikçe arttığını biz söylemiyoruz, bizim iddiamız değil. Resmi kurumların rakamları söylüyor.

Bugün gelinen noktada tüm çalışanlar gibi kamu emekçileri için de kazanılmış en önemli hakların başında gelen iş güvencesinin tehdit altında olduğunu görüyoruz. AK Parti hükümetleri bugüne kadar çalışma ve yaşam koşullarımızı yakından ilgilendiren pek çok yasal düzenlemeyi hayata geçirmiştir. Bunları yaparken sosyal diyalog mekanizmasının işletildiği iddia edilmiştir. Ancak bize göre bu süreçlerde kelimenin tam anlamıyla bir monolog yaşanmıştır.''

-Devlet Personel Başkanı Kumbuzoğlu-

Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise mükemmel işleyen kurumsal teşkilatların oluşturulması gerektiğini, aksi taktirde liyakatli personel istihdam edilse dahi kamu hizmetlerinin arzu edildiği şekilde sunulamayacağını vurguladı.

Kamu kurumlarının teşkilat yapılarını modern kamu yönetimi anlayışına uygun hale getirmek zorunda olduğunu aktaran Kumbuzoğlu, ''Kamu kurumlarının ve memur konfederasyonlarının görüş ve önerileri de dikkate alınarak merkezi yerleştirme ve görevde yükselme sistemine işlerlik kazandırmak, başkanlığımızın ana hedefleri arasında yer almaktadır'' ifadelerini kullandı.

Kumbuzoğlu, her kamu kurumunun liyakatli, becerikli ve üretken kamu çalışanları ile 75 milyon vatandaşa en kaliteli hizmeti sunmayı hedeflediğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Vatandaşa kaliteli hizmet verme adına, hizmet gören insan faktörünü çok önemsiyoruz. Devlet Personel Başkanlığı olarak şunu inanıyoruz ki kamu çalışanı nihayet bir insandır. Hepimizin ortak duygularını taşıyan aktörlerdir. Kamu çalışanlarının sorunlarını çözmeden, iç dünyalarını keşfetmeden onlardan verim alamayacağını hepimiz gayet iyi biliyoruz.

Bir diğer ifade ile ailesiyle mutlu, kendiyle barışık ve geleceğe güvenle bakamayan bir kamu çalışanından kaliteli hizmet alımının mümkün olamayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz.''

Çalıştay yarın sona erecek.

Muhabir: Abdülhamid Hoşbaş / Ömer Ürer

Yayıncı: Kemal Kaymak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber