2B arazileri için beşli plan

Haber Giriş : 18 Kasım 2005 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, gelir elde etmek için sık sık gündeme getirdiği, niteliğini kaybetmiş orman arazilerinin (2B) satışı için beşli plan hazırladı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 2B arazilerinin orman köylüsüne bedelsiz devredileceğini, 2B kapsamında belediye sınırlarındaki arazilerin de rayiç bedelle satılacağını kaydetti.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında CHP'liler hükümetin 2B'lerin satışındaki ısrarını eleştirerek, 5 milyar metrekare olduğu ifade edilen bu arazilerin sadece 500 milyon metrekarelik kısmının yoğun işgal altında olduğunu söyledi. CHP'liler, arazilerin, gerçekten köylü ve çiftçiye verilmesi halinde düzenlemeye destek olabileceklerini ifade etti. AKP'liler ise 2B düzenlemesini savundu.

AKP'li Alaattin Büyükkaya, söz konusu arazilerin, İstanbul'un en büyük mülkiyet sorunu olduğunu kaydederek, düzenlemenin ilk aşamada sadece İstanbul'da uygulanmasını önerdi.

Hızla satılacak

Çevre ve Orman Bakanı Pepe'nin verdiği bilgiye göre, orman bütünlüğünü bozan ve adacık şeklinde oluşan araziler orman alanı içine katılacak. Yaylak ve kışlak olarak kullanılan araziler orman köylüsüne bedelsiz verilecek. Çok yıllı bitki ekilen (fındık, çay ve narenciye bahçeleri) orman arazileri cüzi bir miktarla kullanıcısına devredilecek. Şehirleşmesi belli oranda gerçekleşen ve artık belde belediyesi sınırları içinde kalmış olan yerlerde rayiç bedel üzerinden satış gerçekliştirilecek. Şehirleşmenin tamamlandığı yerler içinde kalan 2B arazilerinin satışı ise çok süratli bir şekilde gerçekleştirilecek. Çevre ve Orman Bakanı Pepe, düzenlemenin Anayasa mı yasa mı değiştirilerek yapılacağı konusundaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber