Aşkın'u suçlayan Jandarma raporu, Savcı iddianamesine girdi

Haber Giriş : 18 Kasım 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jandarmanın raporu savcının iddianamesinde de yer alıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın'ın ?PKK'lı kadrolaşmaya göz yumduğu' iddiasını içeren Jandarma İstihbaratı'nın raporu, savcının hazırladığı iddianameye de girdi.

İddianamede jandarma raporunun Aşkın'ın Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki çalışma odasında yapılan aramada bulunduğu kaydediliyor. Şifreli çelik kasa içerisinde bulunan döküm, ?6/10-6 sayılı belge' olarak isimlendiriliyor. ?Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilgi Dosyası' yazılı dosya içerisinde Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından ?Akademik ve idarî personel siyasî yapılanma' başlıklı şema, bu başlık altında ?bölücü yapılanma, irticaî yapılanma, sol görüşlüler, ülkücü görüşçüler' şeklinde bölümler yapıldığı belirtiliyor.

İddianamede, söz konusu verilerin 15.07.2005 tarihinde usûlüne uygun olarak şüpheli Yücel Aşkın'ın, ?Kişisel verileri hukuka aykırı olarak saklama, ayrımcılık yapma ve özel hayatın gizliliğini ihlal etmek? suçuna dayanak olduğu ifade ediliyor. Aşkın'ın bu verileri şahısların aleyhinde kullandığına da dikkat çekiliyor.

Emekli Astsubay Saffet Kara ise 31.10.2005 tarihli ifadesinde, daha önce Sinop'ta İstihbarat Şube Müdürlüğü yaptığını vurguluyor. 1995 yılında da YYÜ'deki jandarma karakolunda karakol komutanlığı yaptığı bilgisini veren Kara, ?Emekli olduktan sonra Yücel Bey beni Özel Güvenlik Müdürlüğü'ne getirdi. Halen bu görevi sürdürmekteyim. Ben karakol komutanıyken Jandarma'dan bana birtakım öğretim üyeleri hakkında kişisel bilgiler geliyordu. Ben de bunları rapor halinde Rektör Bey'e sunuyordum. Yaptığım işlemin yasal olup olmadığını bilmiyorum. Jandarma İstihbarat Teşkilatı'ndan gelen bu şekildeki bilgileri rapor halinde Rektör Bey'e iletiyordum. Bizim dönemimizde üniversitede PKK sempatizanlarının ve dincilerin de kadrolaşmasını rektörlüğe yazıyordum. Ben o dönemde öğretim görevlilerini gizlice izlemiş değilim. Ancak gelen bilgileri rektörlüğe aktardım.? diye konuşuyor.

Bu arada Hürriyet gazetesinde dün yer alan haberde Jandarma Genel Komutanı Org. Fevzi Türkeri'nin söz konusu raporu yalanladığı iddia ediliyordu. Milliyet gazetesinin dünkü 1. sayfasında ?İddianamede büyük çelişki? başlığıyla verilen haberde aynı rapor yer aldı. Fişletilen isimler içinde Aşkın'ın da yer aldığı ifade edildi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber