TKHK'dan il özel idaresi kaynakları ve genel bütçe ödenekleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2013 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK'dan il özel idaresi kaynakları ve genel bütçe ödenekleri

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

Sayı : 78004154 / 010.6
Konu: İl Özel İdaresi Kaynakları ve Genel Bütçe Ödenekleri

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNE

Sağlık tesislerinde, fınansal sürdürülebilirliğin sağlanması, sağlık hizmetlerinin ileri düzey teknolojik cihazlarla sunulması ve halka yaygınlaştırılması nedeniyle, sağlık tesislerimizce, İl Özel İdaresinde bekleyen ödenekler ile Genel Bütçe ödeneklerinin daha etkin ve verimli kullanılması gerekmektedir.

Bu nedenlerle, Kamu Hastaneleri Birlikleri Genel Sekreterliklerine, sağlık tesislerinin Mamul Mal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, Genel Bütçe kaynaklarının 15.75.00.62-07.3.1.00-1.06.1-Mamul Mal Alımları kodundan 2013 yılı içerisinde, Döner Sermaye Bütçe Sisteminden ilan edilen miktarlar kadar, ödenek gönderilmesi taahhüt edilmektedir.

Bilindiği üzere, Sağlık tesislerine 2012 yılı içerisinde Genel Bütçe kaynaklarının Mamul Mal Alımları kodundan gönderilen ödeneklerden, yıl içerisinde kullanılmayan veya kullanılamayan ödenekler, ilgili mevzuatları gereği yılsonunda İl Özel İdaresinin hesaplarına aktarılmıştır. Bu şekilde aktarılan ödenekler, İl Özel İdaresi Mevzuatına uygun işlem tesis edilmek kaydıyla, 2013 yılı içerisinde de kullanılabilinmektedir. Bu ödenekler yıl içerisinde Genel Sekreterliklerce koordine edilerek, sağlık tesislerine öncelikli olarak kullandırılacaktır.

İl Özel İdaresinde bekleyen ödenekler ile Kurumumuzun genel bütçe kaynaklarından göndermeyi taahhüt ettiği ödeneklerin miktarları Döner Sermaye Bütçe Sisteminden izlenebilecektir.

İl Özel İdaresinde bekleyen ödeneklerin ve genel bütçe kaynaklarından gönderilen ödeneklerin tüketilmesinde aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

A- GENEL SEKRETERLİKLERİN / SAĞLIK TESİSLERİNİN ÖNCELİKLİ ÖDENEK KULLANMA SIRALAMASI:

Genel Sekreterlikler/Sağlık Tesisleri,

1-İl Özel İdaresinde Bekleyen Ödenekler 2-Genel Bütçe Ödenekleri 3-Döner Sermaye Ödenekleri

sıralamasına uygun olarak ödenek kullanacaklardır. İl Özel İdaresinde bekleyen ödenekler öncelikli olarak kullanılacaktır. İl Özel İdaresi Kaynakları tüketilmeden, Genel Bütçe Kaynakları, Genel Bütçe Kaynakları tüketilmeden, Döner Sermaye Kaynakları tüketilmeyecektir.

B- GENEL SEKRETERLİKLERE / SAĞLIK TESİSLERİNE GÖNDERİLEN NAKİT ÖDENEKLER KARŞILIĞINDA DÖNER SERMAYE BÜTÇESİNDEN YAPILACAK TENKİSLER:

Kurumumuzca yayınlanan 2012/4 Nolu Genelgede de belirtildiği üzere, sağlık tesislerine 2013 yılında nakit girişli döner sermaye bütçesi tahsisi yapılmıştır. Bu nedenle, sağlık tesislerinin yılı onaylı döner sermaye bütçelerinin ilgili kaleminden;

1-Genel Bütçe Kaynaklarından gönderileceği taahhüt edilen ve miktarları döner sermaye bütçe sisteminde ilan edilen ödenekler gönderildiğinde, gönderilen ödenek miktarı kadar,

2-Kurumumuz Merkezi Satınalma Daire Başkanlığınca merkezi satın alma kanalıyla alınıp, sağlık tesislerine tahsis edilen tıbbi cihazların bedeli kadar, 3-Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce sağlık tesislerine tahsis edilen tıbbi cihazların bedeli kadar,

Kurumumuzca resen tenkis yapılarak, Gider Bütçesi Dengeleme Payı tertibine aktarılacaktır.

C- BİRLİKLERİN / SAĞLIK TESİSLERİNİN ÖDENEK KULLANIRKEN DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR:

Sağlık tesisleri, İl Özel İdaresinde bekleyen ödenekler ile Genel Bütçe Kaynaklarından gönderilen ödenekleri tüketmeden, yılı onaylı döner sermaye bütçesinin ilgili kaleminden kesinlikle ihaleye çıkmayacak olup, herhangi bir alım yapmayacaklardır.

Genel Sekreterlikler, alımlara çıkmadan önce yaptıkları yatırım planları ile merkezi alım kapsamında mükerrer alıma meydan vermemek için Hastane Hizmetleri Başkan Yardımcılığına bağlı Yatırımlar Daire Başkanlığı ile gerekli koordinasyonu sağlayacaklardır.

D-GENEL BÜTÇE VE DÖNER SERMAYE KAYNAKLARINDAN YAPILAN ALIMLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Sağlık tesislerinin mamul mal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, yıl içerisinde Genel Sekreterliklere gönderilmesi taahhüt edilen genel bütçe ödeneklerinin ihtiyaçları karşılanmasında yetersiz kalması (tespit edilen yaklaşık maliyet bedelini karşılayamaması)

veya yapılan ihaleler sonucunda kalan tutarın yeni ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması halinde, ilaveten döner sermaye kaynakları da kullanılabilinecektir. Bu durumda yapılacak olan alımlarda aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

1) Kamu Hastaneleri Birlikleri Genel Sekreterlikler ince ihaleye çıkılırken İhale Onay Belgesi'nin "Kullanılabilir Ödenek Tutarı ve Bütçe Tertibi (varsa)" kısmına hem genel bütçeden taahhüt edilen tutar ve ilgili tertibi, hem de döner sermaye bütçesinden ilave edilecek ödenek tutarı ve ilgili bütçe kalemi yazılacaktır.

2) Tip şartname ve tip sözleşmelerin "ödeme yeri ve şartları" bölümlerine her iki bütçeden de (genel bütçe ve döner sermaye bütçesi) ödeme yapılacağı dikkate alınarak, her iki bütçenin ilgili muhasebe birimlerinin (muhasebe müdürlüğünün, döner sermaye saymanlığının vb.) yazılması gerekmektedir.

3) Teminatların ilgili genel bütçe muhasebe birimine (muhasebe müdürlüğüne, döner sermaye saymanlığına vb.) yatırılması gerekmektedir.

4) Bu ihalelerde eşik değer olarak, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu 'nun 8 inci maddesinin (a) beni uyarınca belirlenen parasal limitler esas alınacaktır.

E-GENEL BÜTÇE KAYNAKLI ALIMLARDA UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLAR:

Genel Bütçe kaynaklı yapılan alımlarda uygulanacak olan usul ve esaslar, döner sermaye kaynaklı yapılacak alımlara göre değişiklikler içermektedir. Bu nedenle, genel bütçe kaynaklı alımlarda dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmektedir.

1) 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 20.Maddesinin (d) ve (f) bentleri ile 26.Maddesi hükümlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, 2013 yılında gönderilmesi taahhüt edilen ödenekler cari yıl ile sınırlıdır.

2) 2012 yılında genel bütçenin ilgili kaleminden ihaleye çıkılmış fakat ödemesi yıl içerisinde yapılamamış olan borçlar, firmalarla yapılan sözleşmeler deki taahhütler gereği 2013 yılında genel bütçe kaynaklarından gönderilen ödeneklerden öncelikli olarak ödenecek, ondan sonra kalan ödenekler ile ihaleler düzenlenecektir.

3) Taahhüt edilen ödenekler için yılın ilk 6 ayı içeresinde ihaleye çıkılması gerekmektedir. 30.06.2013 tarihinden sonra çıkılacak ihaleler için ödenek taahhüdü iptal edilmiş sayılacağından tekrar onay alınması gerekmektedir.

4) Harcama yetkisi ve devri hususunda 5018 Sayılı Kanunun 31 inci maddesi, Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge'nin 32 ve 34 üncü maddeleri çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir.

5) Taahhüt edilen ödenek ile yapılacak olan alımlar, İç Kontrol ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esasların 17 nci maddesi hükümleri kapsamında kontrole tabidir.

Genel Sekreterliğinizin/bağlı sağlık tesislerinin mamul mal ihtiyaçlarının öncelikle İl Özel İdaresinde bekleyen ödeneklerden karşılanması, bu ödeneklerin yetersiz kalması halinde genel bütçe kaynaklarından bu amaçla gönderilen ödeneklerden karşılanması, bu ödeneklerinde yetersiz kalması halinde döner sermaye kaynaklarından gönderilen ödeneklerden kullanılması, ve yukarıdaki belirtilen hususlar çerçevesinde işlem tesis edilmesi hususunda;

Gereğini rica ederim.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ
Kurum Başkanı a.
Kurum Başkan Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber