TOKİ, doğuda 1500 evi satamadı

Haber Giriş : 21 Kasım 2005 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1500 ev elde kaldı

İstanbul'da maketten kapışılan konutlar doğuda satılamadı.

Toplu Konut İdaresi'nin, İstanbul'daki konutları proje aşamasında satılırken, Anadolu'da ilçede bin 452 konut elde kaldı... Kâhta, Eskil, Bismil, Lice, İspir, Kızıltepe ve Kurtalan'da ayda 145 YTL taksitli eve müşteri çıkmadı.

İstanbul'da kuyruk çok Doğu'da hâlâ siftah yok

İstanbul'da maket üzerinden satış yapan TOKİ, Doğu'daki 7 ilçede 145 YTL taksitle bir tek ev bile satamadı. Bunda alım gücünün düşüklüğü yanında, yaşam alışkanlıklarının da etkisi var.

Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın "ülkede 2.5 milyon acil konut ihtiyacı var" saptamasından sonra hedefini, "5 yılda 250 bin konut" olarak belirleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'da daha kazmayı vurmadan konut satarken, Doğu'da maliyetine satışta bile zorlanıyor. TOKİ, 7 ilçede maliyet fiyatına satışa çıkardığı bin 452 konuttan birini bile satamadı. Adıyaman Kâhta, Aksaray Eskil, Diyarbakır Bismil, Diyarbakır Lice, Erzurum İspir, Mardin Kızıltepe ve Siirt Kurtalan'da ayda 145 YTL taksitle satışa çıkardığı konutlarda hiç satış yapamayan TOKİ, belediye başkanları ve Emniyet Müdürlükleri'nden destek istedi. TOKİ bu haftadan itibaren bölgeye pazarlama elemanları gönderecek, televizyon reklamlarına başlayacak. Konut yapacağı bölgelerde ön araştırma yapan ve yazılı olarak talep toplayan TOKİ, bu süreçteki talebe güvenerek daire yapımına başlıyor. Ancak iş satış aşamasına geldiğinde hiç kimse satın almıyor. TOKİ bu durumu, "Talep var ama alım gücü yok" diye açıklıyor. Ve satış sıkıntısı yaşanan yerlerde konutları eritmek için formüller üretiyor.

ÇÖZÜM ARAYIŞI

Maliyeti yaklaşık 40 bin YTL olan konutlar, yine bu fiyattan satışa çıkıyor. Sosyal donatılar maliyete dahil edilmiyor. Ayda 145 YTL taksitle ve 15 yıla kadar vadelendirilen konutlar sözkonusu bölgelerde alım gücünün düşük olması yüzünden satılamıyor. TOKİ, elde konut kalmaması için önce 25 bin nüfuslu, ardından da 40 bin nüfuslu yerlerde önce talebi ölçüp daire başına 2 bin YTL aldıktan sonra inşaata başlamaya hazırlanıyor. Toplu Konit İdaresi'nin şu anda 31 bin 500 konut inşaatı var. Sadece İstanbul'da 70 bin konut planlanıyor. TOKİ, Ankara'daki konut inşaatlarından 20 trilyon topladı. İstanbul'dan 500 trilyon nakit alan idare, tüm satışlar tamamlandığında 2.5 katrilyon gelir bekliyor.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber