Ev işçilerine erken emeklilik gündemde

AK Parti'nin 'Ev hizmetlerinde çalışan kadınlar' için yaptığı çalıştaydan öneriler: Ev işçileri, en az asgari ücretten ücretlendirilsin, kolay sigortalılık ve basit sigortalılık hayata geçsin.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Şubat 2013 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ev işçilerine erken emeklilik gündemde

Hakkı KURBAN

AK Parti, 'ev işçileri' için yeni model arayışına girdi. Yapılan beyin fırtınasında ise çarpıcı öneriler ortaya çıktı. Uzmanların katılımıyla düzenlenen çalıştayda, ev hizmetlerinde çalışan kadınlar için, sigortadan erken emekliliğe, en az asgari ücretten çalışma sürelerinin kısaltılmasına kadar bir dizi tedbirin hayata geçirilmesi istendi. 'Ev işçilerinin yüzde 49'u belirsiz ve limitsiz; yüzde 41'i ise tatilsiz çalışıyor' tespiti ise, düzenlemelerin aciliyetini gözler önüne serdi. Çalıştayı, AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı düzenledi. 18 Ekim'de kapalı kapılar ardında yapılan çalıştaydaki değerlendirmeler çerçevesinde ise ön rapor yeni tamamlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MYK'sının yanı sıra, Aile ve Çalışma Bakanlıklarına da sunulacağı belirtilen raporda öne çıkan tespitler şunlar oldu:

LİMİTSİZ ÇALIŞILIYOR

EV işçilerinin yüzde 49'u, belirsiz ve limitsiz çalışma saatlerinde çalışmak zorunda kalıyor. Yüzde 22'si haftalık 40 ile 60 saat arasında çalışıyor. Ayrıca, göçmen işçilerin yüzde 89'u geceleri yasal süreleri aşan düzeyde, herhangi bir sınır olmadan iş yapıyor. Haftalık dinlenme süresi açısından ise; ev işçilerinin yaklaşık yüzde 41'i haftalık dinlenme tatili olmadan çalışıyor.

Yıpranma payı olmalı

- EV işçilerinin emekliliğe kavuşmasına ilişkin prim ve yaş şartları esnekleştirilmeli. 'Yıpranma Payı' da göz önünde bulundurulmalı.

- EVDE yaşlı ve engellisine bakan kişiler için 'Bakım Sigortası' kavramı oluşturulmalı, sigorta primleri devlet tarafından karşılanmalı.

- EV işçilerinin, en az asgari ücret düzeyinde ücretlendirilmesi sağlanmalı. Analık hakkının da dahil olduğu tüm sosyal güvenlik haklarından yararlanmalıdır.

- GÜNDELİKÇİ olarak düzensiz şekilde çalışan ev işçilerinin sigortalılığına yönelik 'çek sistemi' gibi basit ve erişilebilir uygulamalar hayata geçirilmeli. Kolay sigortalılık ve basit sigortalılık devreye sokulmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber