TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Meclis, önemli düzenlemeler için mesai yapacağı yeni bir haftaya hazırlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2013 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

TBMM Genel Kurulu, haftaya Aden Körfezi ve Somali açıklarında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'ni görüşerek başlayacak. Tezkere, bölgede görev yapan Deniz Kuvvetleri'ne ait görev gücünün süresinin 10 Şubat 2013 tarihinden itibaren bir yıl uzatılmasını düzenliyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Türkiye'de konuşlandırılan Patriot füzelerle ilgili Genel Kurul'a bilgi vermesi bekleniyor. Yılmaz'ın ardından gruplar adına da birer temsilci konuyla ilgili görüşlerini ifade edecek.

Genel Kurul'da, yer altı sularında ölçüm sistemi zorunluluğu yeniden düzenleyen yasa teklifi görüşülecek. Teklif, yer altı sularında ölçüm sistemi takılması zorunlu su kuyularının yeniden belirlenmesi ve kuyu sahiplerine verilen sürenin uzatılmasını öngörüyor.

Teklifle; kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi kurulmadan kullanma belgesi verilmeyecek. Ölçüm sisteminin kurulmasını zorunlu kılacak yer altı suyunun kullanım amacı, miktarı, havza sınırı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Sanayi amaçlı kullanılan kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi, bir yıl içinde belge sahibince kurulacak. Süresi içinde ölçüm sistemini kurmayanların belgeleri iptal edilerek kuyuları kapatılacak. Kapatma masrafı sahibinden alınacak.

Zirai, içme ve kullanma suyu amaçlı açılan ve ölçüm sistemi kurma zorunluluğu dahilinde bulunan kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi de bir yıl içinde belge sahibince kurulacak.

Teklifle ayrıca, kamulaştırma sonucu, üzerinde tesis yapılmış ve 5 yılı aşmış olmasına rağmen, tesisin bir nedenle kaldırılmasından sonra kamulaştırılan yerin ilk sahipleri, bu yere ilişkin tazminat veya yerin geri verilmesini talep edemeyecek.

-Terörizmin finansmanı-

Genel Kurul'da, yer altı sularıyla ilgili düzenlemenin yasalaşmasının ardından Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı'nın da görüşülmesi bekleniyor.

Kamuoyunda tartışmalara yol açan tasarı, Teröre fon sağlayan kişi, 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

Tasarıyla, BM Güvenlik Konseyi'nin malvarlığının dondurulması kararları gecikmeksizin uygulanacak. Yabancı devlet tarafından bir kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin talep, Değerlendirme Komisyonu'nca değerlendirilecek, Bakanlar Kurulu'nca karara bağlanacak. Bu değerlendirmede karşılıklılık ilkesi gözetilecek.

Suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası kuruluş aleyhine işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlı olacak.

Genel Kurul, tasarı ve teklifler için gece geç saatlere kadar mesai yapacak.

-Komisyonlar-

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, sağlıkta kamu-özel ortaklığıyla hastane yapılmasına ilişkin yasa tasarısının maddelerini görüşmeye, 5 Şubat Salı günü devam edecek. Tasarının 10 maddesi geçen hafta kabul edilmişti.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu da Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nı, 5 Şubat Salı günü görüşecek.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yazım çalışmalarını sürdürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber