Başesgioğlu: Sosyal güvenlik sistemi sorgulanmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2005 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik sisteminin yoksulluğu gidermedeki başarısının sorgulanması gerektiğini belirterek, sosyal güvenlik kuruluşlarının bu yılki finansman açıklarının kapatılması için ödenen 22.5 katrilyon liradan, yoksulluk sınırındakilere tek kuruş gitmediğini söyledi.

Konrad Adenauer Vakfı tarafından düzenlenen, "Almanya ve Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sistemleri Reformu" konulu konferanta konuşan Başesgioğlu, sosyal güvenliğin önümüzdeki günlerde Türkiye'nin de üzerinde yoğunlaşacağı konulardan biri olacağını dile getirdi.

Sosyal güvenlik sisteminde düzenleme yapmanın kolay olmadığını anlatan Başesgioğlu, zaman zaman "reform yapılsın ama yükümlülükler adına benden bir şey alınmasın" şeklindeki taleplerle karşılaştıklarını, ancak sağlık bir sistemin kurulabilmesi için bu konudaki yükün nesiller arasında adil dağıtılmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Murat Başesgioğlu, Türkiye'de nüfusun yüzde 70'nin çalışma çağında bulunmasının, sosyal güvenlik sistemindeki düzenlemeler için "fırsat penceresi" sunduğunu belirterek, 25-30 yıl içerisinde gerekli adımların atılması halinde Türkiye'nin bu konuda önemli avantajlar sağlayacağına dikkati çekti.

Sosyal güvenlik sisteminin kurumsal yapı, kapsam ve yoksulluğu önleme konularında sıkıntıları bulunduğu anlatan Başesgioğlu, özellikle sosyal güvenlik sisteminin yoksulluğu gidermedeki başarısının sorgulanması gerektiğini vurgulayarak, "2005 yılı itibariyle 3 sosyal güvenlik kuruluşumuzun finansman açığı 22.5 katrilyon liradır. Bunun yoksulluğu giderme konusunda gerekli anlamda kullanılmadığını görüyoruz. DİE'nin yapmış olduğu yoksulluk araştırmasına göre ilk sırada geçici ve mevsimlik işçiler, ikinci sırada bağımsız çalışanlar, üçüncü sırada genç işsizler geliyor. 22.5 katrilyon liradan bu yoksulluk sınırındaki vatandaşlarımıza tek kuruş gitmemekte. Alınan para ancak sistem içinde bulunan görece geliri daha yüksek vatandaşlarımıza gitmekte"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber