Kat mülkiyeti almayana ceza

Haber Giriş : 22 Kasım 2005 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış kat irtifaklı (binaya kat yapma hakkı) ana gayrimenkullere, 1 yıl içinde kat mülkiyetine geçme zorunluluğu geliyor.

YAPI kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış kat irtifaklı (binaya kat yapma hakkı) ana gayrimenkullere, 1 yıl içinde kat mülkiyetine geçme zorunluluğu geliyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilecek olan Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25 maddesinde değişikliğe gidiliyor.

Kat Mülkiyeti Kanun Taslağı ile hem yıllardır kat mülkiyetine geçirilmemiş, hem de bundan sonra yapılacak gayrimenkulların durumu yeniden düzenleniyor. Yapı kullanım izni alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde kat mülkiyetini almayanlar 2 bin YTL para cezası ödeyecek.

Tasarıya göre, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgelerden eksik olanları tamamlamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahipleri, kendisine ait her bağımsız bölüm için bin YTL idari para cezası ödeyecek.

Projeler tapuya bildirilecek

Taslak ayrıca, yapı kullanma izin belgesi alınmış ve tamamlanmış olmasına rağmen, kat mülkiyetine geçilmediği, eşyaya bağlı borç niteliğinde olan kat irtifakının yıllarca devam ettiği yapıların da 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçirilmesi mecburiyetini getiriyor. Ana gayrimenkullerde, yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar, kat mülkiyetine geçiş işlemleri sırasında cezasız olarak tahsil edilecek.

Yeni düzenlemeye göre, üzerine henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir arsada kat irtifakının kurulması ve tapu siciline tescil edilmesi için, arsa sahibi veya bütün hissedarların, bir talep dilekçesi ile beraber, proje, plan, yönetim planı gibi belgeleri tapu idarelerine götürme zorunluluğu bulunuyor.

Afet harcamaları

Deprem gibi muhtelif afetler için yapılacak harcamalar, ana gayrimenkulun genel giderleri arasına ilave edilecek. Bina güvenliği için yapılacak çalışmalarda daire sahipleri kendi mülklerinde çalışma yapılmasına izin vermek zorunda olacak.

Arsa payları maliklerin beyanı ile değil proje sahibi mimarın hesaplarına göre tespit edilecek. Böylece arsa paylarına dayalı hak kayıpları önlenecek ve giderlere katılımda adalet sağlanacak.

Kat mülkiyetine tabi binalardaki taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvar gibi parçalar, ana gayrimenkulun ortak yerlerinden sayılacak. Taslağın yasalaşması durumunda kat mülkiyeti kurulması için binaya ait fotoğraflar ile bağımsız bölüm listesinin noterden tasdik zorunluluğu ise kaldırılmış olacak.

Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber