Erdoğan: Bizim taslakta Başkanlık sistemi olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç ülkeyi kapsayan Avrupa gezisinin Macaristan ayağında yeni anayasa, AB ve müzakere süreciyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Şubat 2013 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Bizim taslakta Başkanlık sistemi olacak

Anayasa takvimi size göre nasıl işler?

26 madde yerini koruyacak: “Uzlaşma Komisyonu’nda mutabık kalınanlar yüzde 35 gibi. Demek ki bu iş çok ağır gidiyor. 100 madde görüşmüşlerse uzlaştıkları 30-35 madde. Mart sonuna kadar bir takvim belirlendi. İlanihaye bekleyemeyiz, kusura bakmasınlar. Teklifi yaptık, Parlamento’da ikinci veya üçüncü partiyle otururuz, azami müştereği oluşturacak şekilde bir yeni anayasa yapabiliriz. Buna asla 26 madde konamaz (referandumda geçen). O iş bitmiştir. 26 madde yerini koruyacak. İçeriği ile oynanabilir, zenginleştirilebilir ama o maddeler çıkarılamaz.”

Uzlaşma olmazsa kendi taslağımızı götürürüz: “AK Parti olarak yeni anayasa çalışmamız vardı. Parlamento’dan geçirip referanduma götürelim. Ne yazık ki hiçbir parti ‘destekleriz’ demedi, acımasız eleştiri getirdi. Geçseydi siyasi partilerin kapatılması hayal olacaktı. Şimdi Uzlaşma Komisyonu’ndan bir sonuç çıkmayacak olursa, yeni anayasa çalışmamızı AK Parti tasarısı olarak Parlamento’ya gönderebiliriz. Gönderdikten sonra orada 330’u yakalama noktasına geldiğimizde, biz bu işi komisyona ve Genel Kurul’a gönderme sürecini başlatabiliriz.”

Peki o tasarıda başkanlık sistemi de yer alacak mı?

Başkanlık sistemini millete götüreceğiz: “AK Parti olarak böyle bir tasarı getirirsek, içinde başkanlık sistemi de yer alacak tabii ki. Millete de böyle götüreceğiz. Bunu bir başka siyasi parti ile olgunlaştırma içine girdiğimizde tabii ki bu işi oturur konuşuruz. Başkanlık sistemi konusunda bizim öyle nihai bir ısrarımız söz konusu değil. Şu anda da bu işleri zaten yapıyoruz öyle veya böyle. Anamuhalefet, ‘başkanlık sisteminde Parlamento yok’ diyor. Üstelik Meclis’te bunu derse bizim halimiz nice olur. Bir diğeri ‘Türkiye’ye krallık mı gelecek’ diyor. Ne alakası var başkanlık sisteminin krallıkla? Şu an bir başbakanın hatta cumhurbaşkanımızın başkanlık sistemi ile mukayese edildiğinde gücü daha fazla.”

Mevcut yetki ve sorumluluklarıyla cumhurbaşkanı adayı olur musunuz?

“Şu anda bizim gündemimizde böyle bir şey yok. Daha 1,5 sene var. Şu anki yapıyla işlerimizi yapmaya devam edelim. Kamuoyunu da bununla meşgul etmeyelim.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber