Kamu yönetimi yeniden yapılandırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2005 23:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, kamu mali yönetimini ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen tasarının ilk 5 maddesi kabul edildi.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi, harcama yetkilisi olacak.

Ancak, personel sayısı az olan veya nispeten daha küçük teşkilat yapılarında faaliyetlerini yürüten idarelerde, harcama yetkisinin alt yönetim kademeleri yerine, daha üst yönetim kademeleri tarafından yerine getirilmesi sağlanıyor. Emanete alınan tutarların zaman aşımının başlangıcının belirlenmesinde, hesaba alındığı mali yıl yerine, zaman aşımının hesabı esas olmak üzere malın alındığı veya hizmetin yapıldığı tarihi takip eden yılbaşının esas alınması öngörülüyor.

Ayrıca, öncelikli ödemeler arasına ilama bağlı borçlar, ödenmemesi halinde gecikme cezası veya faiz gibi ek külfet getiren borçlar da ilave ediliyor. Üst düzey yöneticilerin her yıl hazırlanan faaliyet raporlarının içeriği belirgin hale getirilirken, performans bilgileri yanında genel ve mali bilgilere de raporda yer verilmesi düzenleniyor.

Uygulama birliği sağlanması için faaliyet raporlarında yer alacak konulara ilişkin, İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay'ın görüşünü alarak, Maliye Bakanlığı'na düzenleme yapma yetkisi veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber