Reçetelerin yüzde 90'ına antibiyotik yazılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2013 01:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Prof.Dr. Şaban Esen'den antibiyotik kullanımı ile ilgili çarpıcı rakam...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Prof.Dr. Şaban Esen, ''Hasta ve hasta yakınına karşı güven hissi verilme adına, zaman zamanda hasta yakınının baskısı nedeniyle, her reçeteye antibiyotik yazılabiliyor'' dedi.

Esen, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen ''Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Cerrahi Profilaksi'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, antibiyotiklerin aşırı veya kötü kullanımıyla ilgili bilgi verdi.

Hekimlerde hastaya en iyi tedaviyi vermek kaygısının olduğuna dikkati çeken Esen, şunları söyledi:

''Dolayısıyla bazen en geniş spektrumlusu en iyidir, en pahalısı en iyidir, yanılgısı oluşabiliyor. Bazen de küçük dozlar etkili oluyorsa, dozu arttıralım yaklaşımı oluyor. Hekimin enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi konusundaki bilgi düzeyindeki yetersizlik sonucunda antibiyotiğe aşırı güven söz konusu olabiliyor. Yada enfeksiyonu hemen kontrol altına almak gibi bir istek olabiliyor. Yeterince laboratuvarı kullanmıyoruz. Özellikle mikrobiyoloji laboratuvarını yeterince kullanmıyoruz. Kan kültürü alma alışkanlığımız iyi değil. Normalde önerilenin onda biri kadar kan kültürü alıyoruz, Türkiyedeki hastahanelerde. Uygun antibiyotiği verebilmek için mikrobiyoloji laboratuvarını maksimum kullanmak lazım.''

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkeninin çoğunlukla bakteriler değil enfeksiyon olduğuna dikkati çeken Esen, ''Hasta ve hasta yakınına karşı güven hissi verilme adına, zaman zaman da hasta yakınının baskısı nedeniyle, her reçeteye antibiyotik yazılabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkeni yüzde doksan virüslerken, reçetelerimizde sırf hasta veya hasta yakınlarını memnun etmek adına yüzde doksan antibiyotik var.

Üç yaşından önceki çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına bakteriler olmaz denebilecek kadar azdır. Ama antibiyotik veriliyor. Üç yaşından küçük çocuklarda solunum yolu enfeksiyonunun etkeni yüzde yüze yakın virüslerdir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber