2006 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespiti Hakkında Karar

Haber Giriş : 23 Kasım 2005 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bakanlar Kurulu Kararı

Karar Sayısı : 2005/9619

Kamu İktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının, 2006 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının, ekli Karar'da belirtildiği şekilde tespiti; Devlet Bakanlığı'nın 14/10/2005 tarihli ve 57666 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 17/10/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

17/10/2005 Tarihli ve 2005/9619 Sayılı

Kararnamenin Eki

KARAR

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, 2006 yılı faaliyetlerini, Hükümetin uyguladığı ekonomik program hedefleri doğrultusunda ve Genel Yatırım ve Finansman Programı çerçevesinde aşağıda belirtilen ilkelere uygun olarak yürüteceklerdir.

Mal ve Hizmet Üretim Faaliyetleri

Madde 1 ? 2006 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı'nın belirlenen hedeflerle tutarlı bir biçimde uygulanabilmesi için bu Karar kapsamındaki kuruluşlar;

Üretim faaliyetlerinde verimliliğin artırılması; üretimde maliyet düşürücü tasarruf önlemlerine uyulması; üretim dışında kalan personel giderlerinin en aza indirilmesi; atıl personelin ihtiyaç duyulan diğer üretim birimlerine kaydırılması; stok yönetiminde gereken özenin gösterilmesi; tarımsal kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından gerçekleştirilen ürün alımlarında, alım fiyatlarının, teşebbüslerin finansman durumu ve ilgili ürünlerde dünya fiyatları dikkate alınarak, fiyat artış oranının hedeflenen oniki aylık ÜFE değişim oranını aşmayacak şekilde tespit edilmesi ve alım miktarlarının programlanan miktar seviyesinde tutulması,

hususlarında gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdürler.

Fiyatların Belirlenmesi

Madde 2 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesinin (2) numaralı fıkrası ve yürürlükteki diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, maliyet azaltıcı önlemleri göz önüne alarak, uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalara paralel olacak şekilde, ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini saptamakta serbesttirler.

Kuruluşlar fiyat ve tarifelerini saptarken, maliyet unsurlarındaki gelişmelerle Genel Yatırım ve Finansman Programı kapsamındaki kar-zarar, faiz dışı fazla ve diğer hedefleri göz önünde bulundurmakla yükümlüdürler.

Kuruluşlarca düzenleyici ve denetleyici üst kurullara yapılacak tarife ayarlama başvurularının bir örneği bilgi için Hazine Müsteşarlığı'na, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na eş zamanlı olarak gönderilecektir.

Bu Karar kapsamındaki tüm kuruluşlar, ürettikleri mal ve hizmet fiyatlarında yapılan değişiklikleri ve bu değişiklikler sonucu oluşacak ek hasılatları, değişikliğin yapıldığı günü izleyen 7 gün içinde Hazine Müsteşarlığı'na ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na bildirirler.

İstihdama İlişkin Hükümler

Madde 3 ? Bu Karar kapsamında bulunan kuruluşlar, mal ve hizmet üretiminde verimliliği artıracak şekilde, etkin ve rasyonel bir istihdam politikası izlenmesi için gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdürler.

a ? Açıktan ve Naklen Atama

Özelleştirme programında olup maaş ve ücret ödemelerinin karşılanması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca sermaye transferi yapılan veya kredi verilen veya özelleştirme sürecinde son aşamalara gelinmiş veya tasfiye sürecinde olan veya mal ve hizmet üretim faaliyeti olmayan kuruluşlarda, bu Karar kapsamında 2006 yılında yeni personel istihdamı yapılmayacaktır.

Kuruluş içi eleman nakli suretiyle personel ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığı zorunlu hallerde, 2005 yılında ayrılan eleman sayısının (askerlik hariç) en fazla yüzde on (%10)'u kadar nitelikli personelin açıktan ve naklen atanması konusunda kuruluş yönetim kurulu yetkilidir. Bu kapsamda istihdam edilecek personelde kuruluşun faaliyet konusu mal ve hizmetlerin üretildiği birimlerde doğrudan çalışması veya mühendis, makinist, makasçı ve benzeri diğer teknik nitelikleri haiz olması şartları aranır.

Özelleştirme uygulamaları nedeniyle Devlet Personel Başkanlığına bildirilen nakle tabi personelden istihdam edileceklerin kuruluşun mevcut personel sayısının yüzde iki (%2)'sine kadar olan kısmı yukarıda belirlenen yüzde on (%10)'luk limit kapsamında değerlendirilmez. Bu kapsamda istihdam edileceklerde de bu fıkranın ikinci paragrafında nitelikli personele ilişkin olarak sayılan şartlar aranır.

Yeni üretim tesisi ve hizmet birimlerinin faaliyete geçmesi halinde bu tesisler için gerekli personel ile uluslararası standartlar çerçevesinde istihdamına gerek görülen özel niteliklere sahip personele ilişkin talepler, Hazine Müsteşarlığınca ayrıca değerlendirilir. Başvurularda, diğer üretim tesisleri ve hizmet birimlerinin kapasite kullanım oranları ve piyasa paylarına ilişkin detaylı analiz sunulması zorunludur. Bu talepler Hazine Müsteşarlığı'nın uygun görüşüne dayanarak, Devlet Personel Başkanlığı'nca unvan değişikliği yapılmaksızın sonuçlandırılır.

Özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel (özürlü, şehit ailesi ve eski hükümlüler ve ana faaliyet konusu elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı olmayan kuruluşlardaki, elektrik santrallerinde daimi istihdam gereken sorumlu mühendisler gibi) ile benzer faaliyet alanlarına sahip olmaları koşuluyla, ana kuruluş ile bağlı ortaklıkları arasındaki personel nakilleri, yukarıda belirtilen yüzde on (%10) sınırlamasının dışındadır. İlgili mevzuatta belirlenen istihdamı zorunlu asgari personel sayısı, kuruluşların daimi ve geçici işçileri için ayrı ayrı olmak üzere, il bazında değil kuruluşun toplam personel sayısı dikkate alınarak hesaplanır. Kuruluşlarda asgari sınırın üzerinde, yasal nedenlerden dolayı istihdam edilen personel bulunması halinde, kuruluşlar ilave zorunlu istihdam için başvuru yapamazlar. Özürlü personel çalıştırılmasında, kuruluşun işçisi iken sakatlanmış olanlara öncelik tanınır. Özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel ile ilgili olarak yıl içinde kontenjan açığı doğması durumunda, kuruluşlar ilave bir izne gerek duymaksızın gerekli atamaları yapabilir.

Kararname ile atananlar ile bu görevlere eş düzeyde pozisyonlara atananlar ve özel kanunlarla belirtilenler dışında, kuruluşlarda emekli personel istihdamı yapılmamasına gayret gösterilecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince, kuruluşlara karşı mecburi hizmet ile yükümlü bulunanlar, eşinin kamu görevlisi olması kaydıyla eş durumu nedeniyle yapılan nakiller, askerden dönen personel, mahkeme kararları nedeniyle göreve başlatılması gereken personel, profesyonel sendikacı olarak görev yapan ancak kuruluşuna geri dönen personel ile kuruluşu tarafından yurtdışına yüksek lisansa gönderilen ve geri dönen personel herhangi bir izne tâbi olmaksızın, kuruluşlarca boş kadro/pozisyon dahilinde göreve başlatılabilecektir.

Açıktan atama yoluyla personel alımları, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ile Özel Yarışma Sınavına Tabi Tutulmak Suretiyle Girilen Meslekler İçin Yapılacak Eleme Sınavı Hakkında Yönetmelik uyarınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca yapılacak sınavlarda başarılı olanlar arasından, söz konusu yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

b - Geçici İşçi

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlarca, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren 2006 yılında 30 iş gününden fazla süre ile çalıştırılacak geçici işçilere ait geçici iş pozisyonları ve çalıştırılacakları süre, yıl içinde askerden dönecekler de dikkate alınarak, ilgisine göre Hazine Müsteşarlığı'nın veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın uygun görüşü ile Devlet Personel Başkanlığı'na vize ettirilir.

Vize edilen cetvellerin bir örneği, Devlet Personel Başkanlığı'nca Yüksek Denetleme Kurulu'na, Hazine Müsteşarlığı'na ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na gönderilir. Bu vize işlemi yapılmaksızın ödeme yapılamaz.

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, bir önceki yılda vize edilen toplam geçici işçi sayısını ve süresini (adam/ay) aşacak şekilde geçici işçi çalıştıramazlar.

Geçici işçiler, işin gereklerine bağlı olarak, yıl içerisinde azami 11 ay çalıştırılabilecektir. Ancak 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun gereğince imzalanmış olan Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmelerinin iptali veya ilgili Bakanlık tarafından feshi neticesinde geçici işçi statüsünde istihdam edilmeleri uygun görülen personel için bu süre kısıtı uygulanmaz.

c - Fazla Mesai

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, hangi statüde olursa olsun personeline fazla çalışma yaptırabilmeleri için yürürlükteki mevzuatın gerektirdiği işlemleri yaparlar. İlgisine göre Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Devlet Personel Başkanlığı'nın izniyle, 2006 yılında yaptırılacak fazla mesai süresi (saat/yıl) 2005 yılı için verilen izinler toplamını aşmayacak şekilde tespit edilir. Ek fazla mesaiye ilişkin talepler Hazine Müsteşarlığı'nca ayrıca değerlendirilir.

Ancak, verilen fazla mesai izinleri dışında, kampanya esasına göre çalışan fabrikalarda, kampanya döneminde oluşabilecek arızayı gidermek için (kişi başına ayda 90 saati ve 10 kişiyi geçmemek şartıyla) fazla mesai yaptırılması hususunda fabrika müdürüne yönetim kurulu tarafından yetki verilebilir.

d - Pozisyon İptali

Maaş ve ücret ödemeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca karşılanan kuruluşlarda, 2005 yılı içinde emeklilik veya iş akdi feshi nedeniyle ayrılan işçilerin pozisyonlarının tamamı yönetim kurulu kararı ile iptal edilecektir.

e - Diğer İstihdam Şekilleri

Kuruluşlar, atamaları kararname ile olan görevler ve bunların denkleri hariç olmak üzere, bu Kararda bahsi geçmeyen her türlü personel alımından önce Hazine Müsteşarlığı'ndan izin almak zorundadır.

f - Kurum Dışında Görevlendirme

Kuruluşlarda görevli personelin öncelikli olarak kendi kurumlarında çalışmaları esastır. Ancak, hizmetine ihtiyaç duyulan yüksek öğrenimli personel diğer kamu kurumlarında, ilgili kuruluş yönetim kurulunun izniyle görevlendirilebilir.

İhale Yoluyla Hizmet Alımı

Madde 4 ? İhale yoluyla hizmet alımları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuat dikkate alınarak yapılır ve ihale mevzuatıyla ilgili tüm soru ve sorunlar Kamu İhale Kurumu'na iletilir.

a - Hizmet Alımları

2006 yılında, kamu ihale mevzuatında tanımı yapılan hizmetler, 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihale yoluyla temin edilebilir. 2006 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin toplam tutarı en fazla 2005 yılı için uygun görüş bildirilen toplam tutarın, 2006 yılı için hedeflenen yıllık ortalama ÜFE değişim oranı ile artırılması suretiyle bulunan rakam kadar olabilecektir. Maliyet unsurlarındaki (asgari ücret, SSK primi ve akaryakıt fiyatları) artış oranının yıllık ortalama ÜFE değişim oranının üzerinde olması nedeniyle hizmet alımı maliyetlerinde artış olması halinde aşan kısım toplam tutara eklenebilecektir. 2005 yılında taşeron yoluyla sağlanan hizmetlerin 2006 yılında asli personelle yapılması durumunda anılan hizmet alımları için ayrılan hizmet alımı tutarı 2006 yılı izninden düşürülecektir.

Bu Karar yayımlandığı tarihten itibaren, kuruluşlar, kamu ihale mevzuatı gereklerini yerine getirmek şartıyla 2006 yılı için hizmet alım ihalesi sürecini başlatabilirler.

b - İlave Hizmet Alım İzinleri

İlave ve ilk defa yapılacak hizmet alımları için kuruluş, ayrıntılı ve gerekçeli bir raporla başvuracak, ihaleler; kuruluşun diğer birimlerinde veya diğer kuruluşlarda yapılmakta olan benzer ihalelere ilişkin bedeller emsal alınarak değerlendirildikten sonra, Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca uygun görüldüğü takdirde yapılabilecektir. Olağanüstü koşullardan (yangın, deprem, sel, heyelan gibi) kaynaklanan hizmet alımlarında ise bilgi verilmesi yeterlidir.

c - Hizmet Alımı Yapılamayacak Durumlar

Temizlik ve benzeri hizmetler için yeterli sayıda personeli bulunan kuruluşlar bu tür hizmetleri ayrıca ihale yolu ile dışarıdan satın alamazlar.

Kuruluş ve çalışanlarının kurmuş olduğu vakıf, sandık ve diğer sivil toplum örgütleri ile bunların kurmuş olduğu veya iştirak ettiği şirketler, doğrudan veya dolaylı olarak hizmet alımı ihalelerine iştirak edemezler ve bunlardan herhangi bir şekilde hizmet alımı yapılamaz.

d - Kuruluş ve Yüklenici Firma İlişkisi

İhale yoluyla yapılacak hizmet alımlarında; yüklenici firmanın istihdam ettiği işçinin muhatabı kuruluş olmayacaktır. Mevcut sözleşmeler bu çerçevede yenilenecektir. Yüklenici firma tarafından istihdam edilen işçilerin kurumla olan ilişkilerinde, iş hukukuna göre devamlılık arz edebilecek her türlü sözleşme hükümleri bu yenilemeler kapsamında iptal edilecektir. 2006 yılında yüklenici firma ile mevcut sözleşme yenilenmediği takdirde, yeni firmayla yapılacak sözleşmelerde yüklenici firmanın istihdam ettiği işçilerin kurumla olan ilişkilerinde iş hukukuna göre devamlılık arz eden hüküm ve uygulamalara yer verilmeyecektir.

Kuruluşlar, hizmet alımı yaptıkları yüklenici firmalarda çalışan personelin SSK ve işsizlik sigortası primlerinin düzenli yatırılıp yatırılmadığını takip etmekle yükümlüdürler. Söz konusu prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen yüklenici firmaların sözleşmeleri uzatılmayacaktır.

Ancak, ana faaliyet konusu hampetrol tedariki, hampetrolün rafine edilmesi, petrol ürünlerinin ihraç ve ithal edilmesi olan veya petrokimya ve gübre sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda, 9 Ekim 2002 tarihinden önce müteahhit eliyle sağlanan ve aynı şekilde halen çalışmaya devam eden, emekliliğe hak kazanmamış işçilerden personel yetersizliği nedeniyle asli işlerde sürekli çalıştırıldığı için mahkeme kararıyla toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanma hakkı elde eden ve iş için gerekli tecrübeye sahip olan, müteahhitlerle süresi uzatılacak veya yenilenecek sözleşmeler kapsamındaki işçileri, yeni bir mahkeme kararına ihtiyaç olmaksızın, işçilerin aynı koşullarda çalıştırıldığı diğer dönemlerde de toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlandırmaya ilgili kuruluş yönetim kurulları yetkilidir.

Borç Ödemeleri ve Alacaklar

Madde 5 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar; kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, tüm borçlarını zamanında ödemek zorundadırlar.

Kuruluşlar, yurt içi ve yurt dışı ticari bankalardan kredi kullanımlarını ve diğer finansman yöntemlerine ilişkin mali yükümlülüklerini, yatırım ve finansman programında belirlenen büyüklükleri de dikkate alarak, etkin bir borç-alacak ve özkaynak yönetimi ile optimum düzeyde tutmakla yükümlüdürler. Kredi kullanımından onbeş gün önce ve kullanımdan itibaren bir hafta içinde kullanılan kredinin gerekliliği ve şartları hakkında Hazine Müsteşarlığı'na bilgi verilecektir. Yeni finansman yöntemlerinin hayata geçirilmesi Hazine Müsteşarlığı'nın uygun görüşüne bağlıdır.

Madde 6 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, kendi aralarındaki ticari ilişkiler dolayısıyla oluşacak borç ve alacaklara uygulayacakları faizi, söz konusu ticari ilişki öncesinde yapılacak bir protokol ile belirler ve hesaplarını uzlaşılan faiz oranları üzerinden tutarlar. Yapılan protokolün bir örneği, en geç protokol tarihini takip eden 15 gün içerisinde Hazine Müsteşarlığı'na gönderilir.

Taraflar arasında uygulanacak faiz konusunda uzlaşmaya varılamadığı takdirde, Hazine Müsteşarlığı genel faiz oranlarını dikkate alarak, uygulanacak faiz oranını belirlemeye yetkilidir.

Temettü Ödemesi

Madde 7 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşların bir önceki yılda elde etmiş oldukları kârlarından oluşan temettü borcu ile daha önceki yıllardan kalan temettü borçları, ilgisine göre Hazine Müsteşarlığı'nca veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca belirlenen ödeme planına göre ödenir.

Kuruluşlar, bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinden temettü tahsilatlarını 2006 yılı içinde gerçekleştireceklerdir.

İzleme ve Yetki

Madde 8 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, talep edilen bilgi ve verilerin aylık olarak sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlayacak hesap planı değişikliği, aylık gelir-gider tablosu ve bilanço çıkarılması gibi tedbirleri almakla yükümlüdürler. Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nca istenen her türlü bilgiyi talep edilen süre içinde vermek zorundadırlar.

Kuruluşlar, bilgi işlem altyapılarının tamamlanması, internet bağlantısının sağlanması ve internet (web) sitesinin oluşturulması yönünde her türlü önlemi alırlar.

Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu Karar kapsamındaki kuruluşların 2006 yılı izinleri ve hedeflerini takip etmek amacıyla, kuruluş bazında aylık performans kriterleri belirler ve ilgili kuruluşa gönderir. Aylık dönemler sonunda kuruluşlar hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığını, gerekçelerini ve alınacak tedbirleri ilgili kurumlara iletirler.

Kuruluşlar ihale yoluyla yaptırdıkları tüm hizmet alımlarının listesini, 2005 yılı toplam maliyet gerçekleşmelerini, yasal nedenlerle oluşan maliyet artışlarını ve 2006 yılı tahmini yıllık maliyetlerini işlemlerin tamamlanmasını müteakip Hazine Müsteşarlığı'na ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bildirmek zorundadırlar.

Kuruluşlar iştiraklerine ilişkin sermaye ve ortaklık yapısının son durumunu gösteren bilgi ve belgeleri, faaliyet raporunu ve talep edilen diğer belgeleri Hazine Müsteşarlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına vermekle yükümlüdürler.

Kuruluşlar, aylık olarak talep edilen bilgi ve belgeler ile faaliyet sonuçlarını içeren bilgi ve belgeleri Hazine Müsteşarlığı'na ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na bildireceklerdir. İletilen bilgi ve belgelerin doğruluğundan ve tutarlılığından kuruluş yönetimi, ilgili personel ile birlikte müteselsilen sorumludur. Kuruluşlar tarafından yapılan bildirimlerin doğruluğu ve tutarlılığı konusunda denetim yaptırmaya Hazine Müsteşarlığı yetkilidir. Yapılan denetimler esnasında, kuruluşlar istenilen tüm bilgi ve belgeleri vermek zorundadırlar. Bu Karar'da belirtilen hükümlerin uygulanması amacıyla alınacak bilgi ve belgelerin mahiyeti Hazine Müsteşarlığı'nca yayımlanacak genelge ile ilgililere duyurulur.

Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kuruluşların bu karar kapsamındaki taleplerini en geç 15 (onbeş) işgünü içinde cevaplandırır.

Genel Hükümler

Madde 9 ? Yıl içindeki gelişmeler doğrultusunda, ilgili kurumların da görüşlerini alarak Genel Yatırım ve Finansman Programında ve performans kriterlerinde değişiklik yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Hazine Müsteşarlığı yetkilidir.

Madde 10 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşların yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşması ve bu Karar'da belirtilen ilkeler çerçevesinde faaliyet göstermesinden kuruluş genel müdürü ve yönetim kurulu sorumludur.

Madde 11 ? Bu Karar hükümleri, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kuruluşlara ilave olarak; özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tabi olup sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan kuruluşlara ve özel hukuk hükümlerine tabi olup kendi kuruluş kanunlarıyla özelleştirilecek olan sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlara da uygulanır.

Türkiye Radyo - Televizyon Kurumu'na ise bu Karar'ın yalnızca 3 üncü ve 8 inci maddeleri uygulanır.

406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş, sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olup özel hukuk hükümlerine tabi olan kuruluşlar ile 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58/3 maddesine göre kurulan bağlı ortaklık ve iştiraklerin faaliyetleri bu Karar hükümlerine tâbi değildir. Ancak bu kuruluşlarca bu Karar kapsamında belirtilen hususlar hakkında Hazine Müsteşarlığı'na üçer aylık dönemler itibarıyla bilgi verilir. Hazine Müsteşarlığı'nca talep edilecek bilgilere ilişkin hususlar bir genelge ile ilgili kuruluşlara duyurulur.

Madde 12 ? Bu Kararın; 4 üncü maddesinin (a) fıkrasının ikinci paragrafı yayımı tarihinde diğer maddeleri 1/1/2006 tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 13 ? Bu Kararı Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

GENEL YATIRIM VE FİNANSMAN PROGRAMINA DAHİL

KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ'NİN

2006 YILI GENEL DENGESİ

(MİLYON YTL.)

KAYNAKLAR TOPLAMI 13.386

ÖDEMELER TOPLAMI 14.114

KAYNAK ÖDEME FARKI -728

YATIRIMLAR 2.955

TEMİNİ GEREKLİ FİNANSMAN -3.683

FİNANSMAN KAYNAKLARI 3.683

1 - BÜTÇE 2.581

A - SERMAYE 1.940

B - GÖREV ZARARI 641

C - YARDIM 0

2 - DIŞ PROJE KREDİSİ 1.102



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber