Gümüşhane'nin ihracatı 25 kat arttı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTSO) İsmail Akçay, geçen yıllarda ihracat rakamlarında en diplerde olan Gümüşhane'nin 2012 yılında en hızlı artış gösteren il olduğunu söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2013 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümüşhane'nin ihracatı 25 kat arttı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (GTSO) İsmail Akçay, geçen yıllarda ihracat rakamlarında en diplerde olan Gümüşhane'nin 2012 yılında en hızlı artış gösteren il olduğunu söyledi.

Geçen haftalarda açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Akçay, Gümüşhane'nin dağından taşından çıkarılan madenlerin Çin'e kadar gönderilmesi ile birlikte Gümüşhane'nin bir önceki yıl 150-250 bin dolar olan ihracat rakamlarının 2012 yılında yüzde 2 bin oranında artarak 5 milyon 277 bin liraya yükseldiğini kaydetti.

GÜMÜŞHANE'DE ÇIKAN MADENLER

İhracatta önceki yıllarda hep son sıralarda yer alan Gümüşhane'nin bu patlama ile 76. sıraya yükseldiğini belirten Akçay, "Bu ilimiz ve ülkemiz adına çok güzel bir gelişmedir. Çünkü Gümüşhane'nin dağından taşından çıkarılan madenlerin Çin'e kadar gönderilmesi artık Gümüşhane'nin de dünya ekonomisi ile entegre olma yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz ve bunun devamını bekliyoruz" dedi.

İHRACATA TEŞVİK VE DESTEKLER

Akçay, son zamanlarda dünyadaki bütün ülkelerin ihracat yarışı içerisine girdiklerini, artık ülkelerin ekonomik olarak zenginleşmesi ve kalkınmasının yaptıkları ihracatlarla doğru orantılı olarak geliştiğini ifade etti. Akçay, bu bağlamda Türkiye'de de merkezi hükümetlerin ihracatın yapılması ile ilgili çok büyük teşvikler ve destekler verdiğini söyledi.

İhracatın yapılması ve her ilde ihracatın artmasına yönelik çeşitli toplantılar, eğitim ve seminerler düzenlendiğini dile getiren Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de her defasında merkezi hükümetlerin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ülke ekonomisinin gelişmesi ve ülke ve ekonomisine katkı sağlanması noktasında hazırlamış oldukları bütün programları Gümüşhane ölçeğinde iş dünyamız ile paylaşıyoruz. İş dünyamızın bütün bu gelişmelerden haberdar olması için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün bu çalışmaların sonucunda ihracatı olmayan iller arasında yer alan veya ihracatta son sıralarda yer alan Gümüşhane, 2012 yılı sonu itibarı ile ihracatımıza baktığımız zaman Gümüşhane'de gelişen maden sektörünün bu gelişmesi Gümüşhane ihracatında yaklaşık 25 kat büyümesine vesile oldu."

Gümüşhane'nin maden bakımından çok zengin yataklara sahip olduğunu, bu zenginlikleri hem Gümüşhane hem de ülke ekonomisine kazandırmak için de şirketlerin bütün gayretini gösterdiklerini ifade eden Akçay, sözlerine şöyle devam etti: "Maden firması ile pestil-köme firmasının 2012 yılında yapmış olduğu ihracat 5 milyon 277 bin dolar oldu. 2010 ve 2011 yılında ihracatımız 150-250 bin dolar arasında idi. Dolayısı ile ihracatta son sıralarda yer alan Gümüşhane, bu patlama ile 76. sıraya yükseldi. Bu ilimiz ve ülkemiz adına çok güzel bir gelişmedir. Çünkü Gümüşhane'nin dağından taşından çıkarılan madenlerin Çin'e kadar gönderilmesi artık Gümüşhane'nin de dünya ekonomisi ile entegre olma yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz ve bunun devamını bekliyoruz."

Önümüzdeki yıllarda Gümüşhane'nin ihracattaki sıralamasının daha üst sıralara çıkacağına inandığını dile getiren Akçay, "Böylelikle hem istihdama, hem de ülkemizdeki ihracata dolayısı ile ülkenin kalkınmasına Gümüşhane'de

katkı verecek ve bunda önemli bir rol oynayacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber