Muğla Barosu'ndan kadına şiddetle mücadele kitabı

Muğla Barosu, kadına karşı şiddete dikkat çekmek ve kadınların hukuksal haklarını öğrenmelerini sağlamak amacıyla 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele' kitabı bastırdı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Şubat 2013 20:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muğla Barosu'ndan kadına şiddetle mücadele kitabı

Emekli hakim Eray Karınca tarafından yazılan kitapta şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı yerler, yasal haklar anlatıldı. Baro Başkan Yardımcısı Leyla Bişen, Türkiye'de her 10 dakikada bir kadına karşı şiddet olayı gerçekleştiğini belirterek, "Kitap sadece hukukçulara yönelik olarak değil bütün yurttaşlarımıza yönelik olarak bir mücadele rehberidir" dedi.

Muğla Barosu kadına karşı şiddetin önüne geçmek ve kadınların yasal haklarını öğrenmelerini sağlamak amacıyla Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele kitabı bastırdı. 143 sayfadan oluşan kitapta şiddetin tanımı, ayrımcılık, töre cinayetleri, bekaret kontrolü, evlilik içi cinsel saldırılar, şiddetin nedenleri, 6284 sayılı kanunun getirdikleri, koruma kararları, şiddete karşı alınması gereken tedbirler, iletişim araçlarını kullanarak zarar verme, uyuşturucu kullanımının yasaklanması tedbiri, mağdur lehine nafaka takdiri, ihbar etme hakkı, nakdi yardım olanağı, Birleşmiş Milletler'de kadının statüsü, İstanbul sözleşmesinin önemi anlatıldı.

HER 10 DAKİKADA BİR ŞİDDET OLAYI YAŞANIYOR

Muğla Baro Başkan Yardımcısı Leyla Bişen, Kadın Komisyonu Başkanı Sevinç Göçügenci, Yönetim Kurulu Üyeleri Nihal Anıl Coşkun, Gülfer Uslu ve Ayşe Turp basın toplantısı düzenleyerek amaç ve hedeflerini anlattı. Muğla Barosu Başkan Yardımcısı Leyla Bişen, Türkiye'de ve Muğla'da son yıllarda kadına yönelik şiddet olaylarının hızlı bir artış gösterdiğini söyledi. Bişen, "2002 yılından 2009 yılına kadar kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 artış oldu. Darp, cebir, tehdit ve benzeri, psikolojik ve fiziki şiddet ise akıl almaz biçimde artmış durumdadır. Cinsel saldırı suçlarında son beş yıl içerisinde yüzde 30 artış meydana gelmiştir. 2010 Şubat 2011 Ağustos ayları arasında 19 ay gibi bir sürede 78 bin 488 aile içi şiddet vakası yaşanmıştır. Bu demektir ki her 10 dakikada bir şiddet olayı yaşanmaktadır. Şiddetin dağılımı ise kentte yüzde 38 kırsalda yüzde 43 oranındadır" dedi.

MÜCADELE REHBERİ

Kadına karşı şiddeti sadece eleştirmenin yeterli olmadığını kaydeden Başkan Yardımcısı Bişen, "Muğla Barosu kadına yönelik şiddete karşı sürekli tavır almış, kadınlarımıza hukuksal yardım sağlamıştır. Şimdi başka bir şey yapıyoruz. Sadece eleştirmekle kalmıyor bir kitap tanıtmak istiyoruz. Emekli hakim olan ve şu anda Ankara'da avukatlık yapan Eray Karınca tarafından hazırlanan 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele' kitabı yalnızca hukukçulara yönelik olarak değil bütün yurttaşlarımıza yönelik olarak bir mücadele rehberi, şiddetle mücadelede hukuksal yol haritasıdır. Muğla Barosu Yönetim Kurulu olarak ilimize böyle yetkin bir eser sunmakla gurur duyuyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber