Öğretmenler: Sendikaya gireriz, eyleme gelemeyiz

Haber Giriş : 25 Kasım 2005 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'daki devlet okullarında görev yapan öğretmenler arasında yapılan ?Öğretmenlerin Sendikal Tercihlerini Etkileyen Faktörler? araştırmasına göre öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'i sendika üyeliğini desteklerken, bir sendikaya üye olduğunu belirten öğretmenlerin oranı yüzde 59. Araştırmaya göre, öğretmenler sendikaya üye olurken, sendika tüzüklerini okumuyor. Yüzde 35'i tüzüğü okumadığını belirtirken, yüzde 27'si de kısmen okuduğunu söylüyor.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Celep'in danışmanlığında Selçuk Türkoğlu tarafından 400 öğretmen arasında yapılan araştırmaya göre, sendikalı öğretmenlerin yüzde 59'u örgütlü topluma inandıkları için sendikalara üye oluyor. Ancak büyük kısmı sendikanın eylem ve protestolarına katılmıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 26'sı eylem ve protestolara katılmadığını belirtirken yüzde 62'si ara sıra yanıtını veriyor. ?Katılırım' diyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 12. Sendikaya üye olmayan öğretmenler de bunun nedenini, ?Eğitimcilerin sorunlarından çok siyasi amaç taşıdıkları için' şeklinde açıklıyor.

FAALİYETLERE DE KATILMIYORLAR

Sendikalı öğretmenlerin büyük çoğunluğu, sendikanın düzenlediği eğlence, sosyal faaliyetlere de katılmıyor.

Sendikaya üye olan öğretmenler, sendikalardan beklentilerine cevap bulamadıklarını belirtiyor. Yüzde 23'ü hukuki, yüzde 21'i sosyal çevre beklentilerine cevap verdiğini söylerken, yüzde 26'sı hiçbir beklentisine cevap alamadığını belirtiyor.

Öğretmenlerin sendikadan öncelikli beklentileri özlük ve ekonomik sorunlarina çözüm bulunması. İkinci sırada eğitim sorunları bulunuyor. Yüzde 54'ü idari sorunlar yaşadığında sendikaya başvuracağını belirtirken, yüzde 1.6'sı siyasilerden yardım talep edeceğini belirtiyor.

GELECEKTEN UMUTLULAR

Araştırmanın ortaya çıkardığı diğer sonuçlar ise şöyle:

Yüzde 57'si gelecekte sendikaların güçleneceğini ve ciddi kazanımlar elde edeceğini düşünüyor.

Yüzde 47'si demokratik bir sendika istiyor.

Yüzde 28'i ise toplu görüşme ve grev hakkı istiyor.

Sendikalı olmayan öğretmenler sendikaların kazanımları arttığı zaman sendikalı üye olmayı düşünüyor.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber