Astsubaylıktan subaylığa geçişte yaş haddinden emeklilik

Anayasa Mahkemesi, astsubaylıktan subaylığa geçirilenlerden en az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokul bitiren ve kendi sınıflarında veya öğrenimleriyle ilgili sınıflarda istihdam edilenlere muvazzaf subaylar hakkındaki yaş hadleri hükümlerinin uygulanacağına ilişkin düzenlemenin iptal istemini reddetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2013 15:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Astsubaylıktan subaylığa geçişte yaş haddinden emeklilik

Astsubaylıktan subaylığa geçirilen davacı, binbaşı rütbesinde iken yaş haddinden emekliye ayrılması işleminin iptali istemiyle dava açtı.

Davaya bakan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Üçüncü Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na 2003 yılında 4917 sayılı Kanun ile eklenen ''4917 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce astsubaylıktan subaylığa geçirilenlerden en az dört yıl süreli fakülte veya yüksek okul bitiren ve kendi sınıflarında veya öğrenimleriyle ilgili sınıflarda istihdam edilenlere muvazzaf subaylar hakkındaki yaş hadleri hükümlerinin uygulanacağı''na ilişkin düzenlemedeki ''yaş hadleri de dahil olmak üzere'' ibaresinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin iptal istemini oybirliğiyle reddetti.

Mahkeme'nin gerekçesinde, 4917 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce astsubaylıktan subaylığa geçirilenlerden en az dört yıl süreli fakülte veya yüksekokul bitiren ve kendi sınıflarında veya öğrenimleriyle ilgili sınıflarda istihdam edilenlere muvazzaf subaylar hakkındaki yaş hadleri hükümlerinin uygulanacağı konusunun, itiraz konusu ibare ile açıkça belirtildiği kaydedildi.

Muvazzaf subayların yaş hadleriyle ilgili hükümlerin ise 5434 sayılı Kanun'da ayrıntılı yer aldığı vurgulanan gerekçede, bu nedenlerle itiraz konusu ibarede ''belirlilik ilkesi''ne aykırılık bulunmadığı vurgulandı.

Gerekçede kurala göre, astsubaylıktan subaylığa geçenlerin, dört yıl süreli fakülte veya yüksekokul bitirdiklerinde mezun oldukları okul gözetilerek geçirilecekleri yeni rütbelerinde ''yaş haddi'' yönünden kendilerine muvazzaf subaylar hakkındaki hükümlerin uygulanacağını önceden bildiklerinden, kuralın bu kişiler yönünden öngörülemez nitelikte olduğunun da söylenemeyeceği kaydedildi.

Anayasa'nın 128. maddesinde, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hak ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceğinin belirtildiği ifade edilen gerekçede, kamu görevlilerinin emekliye ayrılmalarının da özlük işleri kapsamında yer aldığına işaret edildi.

Emekliliğin, belli bir yaşa gelmiş veya belli görev süresini doldurmuş bulunan bir memurun, memuriyet statüsünden çıkıp emeklilik statüsüne girmesini ifade ettiği kaydedilen gerekçede, ''Kanun koyucu, statü hukuku çerçevesinde yürütülen memuriyet hizmetine giriş, yükselme, memuriyetin sona erme koşullarını ve bu konularda geçiş hükümlerinin kapsamını anayasal ilkelere uygun olarak belirleme yetkisine sahiptir'' denildi.

İlgili Kanun'da, zorunlu olarak memuriyetten ayrılmayı gerektiren azami yaş haddinin genel olarak belirlendiği, özelliği olan kimi hizmet grupları için bunun üstünde veya altında yaş hadlerine yer verildiği anımsatılan gerekçede, iptali istenen düzenlemenin çalışma hürriyetine aykırılık oluşturmadığı da vurgulandı.

Muhabir: Aylin Sırıklı Dal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber